Szabályt sért, aki nem tesz eleget a felhívásnak

A katasztrófavédelmi események során a sikeres védekezés egyik alapfeltétele, hogy az abban résztvevő hivatásosok mellett kellő számú helyi lakos is részt vegyen, mozgósítható legyen a munkálatokban. Ez azt jelenti, hogy a lakosság életének és anyagi javainak megóvása érdekében ellátandó feladatokra, illetve azok előkészítésére a polgári védelmi szervezetekbe beosztottak riaszthatók és gyülekeztethetők meghatározott helyen és időben.

Az elkövetkező hetekben a területi, települési, munkahelyi polgári védelmi szolgálatba beosztottak részére mozgósítási gyakorlat elrendelése várható. Amennyiben valamelyik szervezetbe beosztásra került, és felhívást kap, akkor fenti kötelezettségeinek teljesítése érdekében köteles a felhívásban megjelölt helyen és időpontban megjelenni, valamint a helyszínen kapott utasításoknak megfelelően cselekedni.

S mi történik, ha valaki nem tesz eleget a rá vonatkozó polgári védelmi kötelezettségnek? Ennek elmulasztása szabálysértésnek minősül, és a hatályos jogszabályok értelmében százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható. A megyei katasztrófavédelmi igazgató bízik benne, hogy nem lesz ilyen, ha mozgósításra kerül sor, mert az állampolgárok tisztában vannak vele, hogy a katasztrófavédelem nemzeti ügy.

A témáról bővebben a www.tolna.katasztrofavedelem.hu internetes oldalon tájékozódhat.