Dr. Kovács Zoltán az IMF-ről is beszélt Pakson

Dr. Kovács Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kormányzati országjárás keretében látogatott Paksra, a téma a 2012-es költségvetés bemutatása volt. A vezető az érdeklődőknek a Városi Művelődési Központ nagyklubjában elmondta: rendkívüli körülmények vannak mind a hitelezés, mind a pénzügyi piacok tekintetében. A jövőben 300 milliárd forintos biztosítékot, tartalékot képeznének azért, hogy kezelni tudják azokat a helyzeteket, melyekkel az elmúlt napokban is találkozhattunk. Emellett cél továbbra is az államadósság hiányának csökkentése.

– Folyik a parlamentben a jövő évi költségvetés vitája, ezen belül is az adótörvények vannak napirenden. Úgy gondolom, mind struktúrájában, mind célkitűzéseiben olyan költségvetéssel állunk szemben, melynek célja, hogy az idei rendrakás után a jövő évben el tudja indítani az országot a növekedés útján. Értelemszerűen fel kell készülni azokra a hatásokra, melyek naponta változnak európai és világviszonylatban is – mondta el az államtitkár. Dr. Kovács Zoltán hozzátette, az IMF-fel történő kapcsolatfelvételre azért van szükség, hogy segítse a 2012-re kitűzött gazdasági terveket, egyfajta védőernyőt mindenképp ki kell építeni. A megállapodás azonban semmiképp sem lesz olyan típusú, melyet 2008-ban a szocialisták örökítettek az államra. – A tényekről, a költségvetés irányelveiről, számairól a továbbiakban is a legőszintébben kell beszélni – hangsúlyozta. Az összejövetelen Tóth Ferenc országgyűlési képviselő, a régió és a kettes számú választókörzet távolabbi lehetőségeire is kitért.

– A megye működését nem befolyásolják azok az események, melyekről a napokban beszélünk. A térség eddig is stabilan gazdálkodott, és reményeink szerint ez a továbbiakban is így marad. Azokat az átalakításokat, melyeket a megyei köz- és az államigazgatásban végzünk, azért szükségesek, hogy csökkentsük a költségeket. Ésszerűsíteni kell az irányítást azért, hogy olcsóbb állam legyen, mely így közelebb kerülhet a polgárokhoz – fogalmazott a képviselő. – Mire a két blokkra szükség lesz, elkészül – folytatta Tóth Ferenc a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. A megyei vezető elismerte, a témáról manapság kevesebb szó esik, de megnyugtatott mindenkit, az építkezés továbbra is napirenden van.