Jövő ősszel már vállalkozásokat vár az inkubátorház

Inkubátor- és akcelerátorház alapkövét tették le a Paksi Ipari Parkban. Az európai uniós támogatással megvalósuló beruházás legfőbb célja a vállalkozói igényeket rugalmasan kielégítő, fenntartható infrastruktúra kialakítása, ami lehetővé teszi az induló vállalkozásoknak a munkahelyteremtést és az önfoglalkoztatást. A kivitelezés már megkezdődött, az építkezés egy évet vesz igénybe.

Fotó: Molnár Gyula

Az ipari park központi területén épül meg a 2500 négyzetméter hasznos alapterületű inkubátorház. A kor követelményeinek megfelelő, akadálymentes épületben az alapterület 72 százaléka az igényeknek megfelelően változtatható méretű üzemcsarnokok kialakítására ad lehetőséget, de lesz konferencia- és tárgyalóterem is. Kiépítik a háttérinfrastruktúrát, azaz a számítógépes hálózatot és egy harminckét férőhelyes parkolót. A beépítendő napkollektorok csökkentik a környezetterhelést és növelik a ház gazdaságosságának esélyét. Az inkubátorház közvetlenül két fő részére teremt új munkahelyet, és egy időben 8-10 mikrovállalkozás települhet be.

Hajdú János az alapkőletételen elmondta, hogy az Ipari Park Kft. tevékenységének, az önkormányzat fejlesztéspolitikájának és a támogatásoknak köszönhetően megvalósuló építkezés alapjait már évekkel ezelőtt letették egyrészt a hétéves gazdasági programmal, majd egy pályázatsorozattal. A polgármester hozzátette, a projekttel az atomerőmű bővítésére is készül a város, ami várhatóan sok mikro- és kisvállalkozás Paksra településével jár majd.

Dr. Sztruhár Sándor, a száz százalékos önkormányzati tulajdonban lévő Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője kiemelte: valódi inkubátorházat kívánnak megvalósítani, azaz nem csak helyet kívánnak biztosítani a vállalkozásoknak, hanem meghagyva önállóságukat, információval, tudástöbblettel, széleskörű szolgáltatásokkal (például az üzletviteli tanácsadással, pályázati tanácsadással vagy konferenciák szervezésével) segíteni őket, növelni piaci esélyeiket. A 450 millió forint összköltségű beruházás megvalósításhoz a Dél-Dunántúli Operatív Programban nyert a város közel 200 millió forint támogatást, valamint a Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány mintegy negyvenmillió forinttal támogatja a projektet. A kivitelező az erre a projektre létrehozott, szekszárdi és bajai építőipari céget tömörítő Paks 2011 Konzorcium. Az inkubátorház építése már megkezdődött, a kivitelezés egy évet vesz igénybe, így jövő ősszel már kész infrastruktúra várja a betelepülő induló vállalkozásokat, szolgáltatókat. A lehetőség iránt már van érdeklődés, folynak tárgyalások vállalkozásokkal, és várják a további jelentkezőket.