Fellegi: jövőre kiírhatják a tendert az új blokkokra

Láncreakció – Tabuk nélkül az atomenergiáról címmel rendezett konferenciát Pécsen Művészetek és Irodalom Házában az Ökopolisz Alapítvány. Az előadások sorát Fülöp Sándor, a jövő nemzedékek országgyűlési biztosa nyitotta, aki azt kifogásolta, hogy az energiával kapcsolatban egy sor kérdés még megválaszolatlan. Azt mondta, nem megoldott a hulladékelhelyezés, nem tudni, lesz-e elegendő urán. Azt vélelmezte, hogy nem marad elegendő forrás a megújuló energiafelhasználásra, ha az atomenergiára fordítják. Fülöp Sándor szerint az is kérdéses, hogy valóban jelentkezik-e akkora energiaigény, amely szükségessé tesz újabb atomerőmű-beruházást. Jávor Benedek, az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottságának elnöke ugyanakkor arra kereste a választ, hogy kiváltható-e és van-e szándék az atomenergia kiváltására. A politikus az energiatakarékosság és a megújuló energiaforrások felhasználása mellett tört lándzsát.

Ezzel szemben Fellegi Tamás leszögezte, hogy az atomenergiának Magyarországon egyelőre nincs alternatívája. A nemzeti fejlesztési miniszter azt mondta, a következő évtizedek energiamixének felvázolásakor öt fontos szempontot vettek figyelembe: ez a fenntarthatóság, az energiahatékonyság, az ellátásbiztonság, a függetlenség és a finanszírozhatóság. Ezeket figyelembe véve a következő évtizedekben az atomenergia Magyarországon nem helyettesíthető olcsóbb, biztonságosabb, a függetlenséget és hatékonyságot biztosító megoldással. Kitért arra, hogy a paksi atomerőműben véget ért a célzott biztonsági felülvizsgálat, amely szintén alátámasztotta, hogy semmi nem indokolja, hogy a kormány megváltoztassa a nemzeti energiastratégiában megfogalmazott álláspontját. Elmondta, hogy a tesztről szóló jelentést év végéig kell eljuttatni Brüsszelbe, az Európai Unió pedig jövő tavasszal felülvizsgálatot tart a létesítményekben, és várhatóan 2012. májusban-júniusban hagyja jóvá az eredményeket, közölte.  Fellegi Tamás azt mondta, hogy a minisztérium egy olyan jelentést készít elő és tesz le a kormány asztalára, amely tartalmazza a paksi bővítéssel kapcsolatos javaslatokat, és felhatalmazást kér a kormánytól arra, hogy az ehhez szükséges dokumentációt véglegesítse. Ennek nyilvánosságra hozatala, társadalmi vitára bocsátása után – amennyiben más változás nem következik be – a jövő év során megszülethet a nemzetközi közbeszerzési tender.
Bencsik János, a tárca államtitkára szintén felszólalt az Ökopolisz konferenciáján. Kitért arra, a nukleáris energiafelhasználást ellenzők véleményével ellentétben elképzelhetetlen, hogy ne emelkedjen az energiaigény, azon belül pedig meredeken a villamosenergia-igény. Ebből kifolyólag erősödik a versenyhelyzet és Európa, benne hazánk importfüggősége is. Felhívta a figyelmet arra is, hogy az atomenergia a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésében is jelentős szerepet játszik.

Élvezetes előadást tartott Varró László, Nemzetközi Energiaügynökség gáz, szén és villamos áram divízióvezetője, aki több tévhitet igyekezett eloszlatni kezdve attól, hogy az energiatakarékosság és hatékonyság ellenére utópia az energiafelhasználás csökkenése, hiszen ma a világon 1,6 milliárd ember még nem is használ villamos energiát, kétmilliárd pedig extrém kis mennyiséget. A takarékosság terén az épületállomány korszerűsítése rejt lehetőségeket, de ez nem a villamosenergia-felhasználás terén jelent megtakarítást, mondta. Azt is szemléltette, hogy a világ energiafelhasználásának jelentős része még ma is fosszilis hordozókon alapul, a megújulók aránya pedig ma még elenyésző, ezért „ha padlóig nyomják a gázt a megújulók, akkor sem tudják elérni a kívánt arányt”. Hozzáfűzte, a zöldszervezetek nem jó célpontot választottak csatájukban, hiszen nekik nem az atomenergia ellen kellene harcot vívniuk, hiszen az köztudottan csökkenti a környezeti terhelést, hanem a fosszilis energiák ellen.