Adventi fényekbe öltözött a város

Hit, remény, szeretet és az öröm – ezt jelképezi az adventi koszorú. Az adventi várakozás pedig a lelki felkészülés ideje a karácsonyra, Jézus eljövetelére, a szeretet ünnepére. Készülünk fogadására lélekben és külsőségekben egyaránt, fogalmazott Csajági Sándor képviselő advent első vasárnapján a város adventi koszorúja előtt, a város közös karácsonyfájánál. – Az adventi előkészület legfontosabbika a megbocsátás, lelkünk, kapcsolataink rendezése. Kiváló alkalom a félreértések tisztázására. Nem csak embertársainknak kell megbocsátanunk, hanem önvizsgálatot is kell tartanunk, meg kell bocsátani önmagunknak is – mondta. Majd A kis hercegben olvasottakat is felidézve hozzáfűzte: várni az ünnep eljövetelét nagyobb öröm és több élmény, mint maga az ünnep.

Fotó: Babai István

A városháza környéke évről évre ünnepélyesebb ruhát ölt a karácsonyvárás idejére. Ebben a kulcsszerep a Paksi Kertbarátok Egyesületéé, melynek tagjai először adventi koszorút készítettek, majd minden esztendőben kiegészítették valamivel. Támogatókkal karöltve a vendéglátásról is ők gondoskodtak, mindenkinek forró teával, mézes süteménnyel kedveskedtek, aki részt vett a városi közös adventi gyertyagyújtáson.

Adventre a város utcáit is ünnepi díszbe öltöztették. Néhol a villanyoszlopokra kerültek karácsonyi díszek, másutt a fákra egyszínű égősorok. Pompás fényfüzér ékesíti a körforgalom közepén álló fát is, mert sikerült megteremteni az ehhez szükséges műszaki feltételeket, mondta el Czink Dóra turisztikai referens. Hozzáfűzte, a dekoráció tetszést aratott a lakosság körében. Azt is elmondta, hogy a város idén először rendez adventi udvart. Régi igény volt ez, de mindenképpen igényes adventi udvar kialakítása volt a cél, aminek idénre sikerült biztosítani a feltételeit. Ez egyébként nyolc darab faházat jelent, ahol az első, próbának tekintett évben, bérletidíj-mentesen kínálhatják portékáikat a helyi és környékbeli kézművesek. Lesz majd méz, kerámia, kézimunka, lehet vásárolni szalmából és egyéb természetes anyagból készült ajándékokat, asztaldíszeket. Az udvar december 10-től 16-ig várja a város lakóit a hivatal előtt, hétvégén 10-től, hétköznap 16 órától 19 óráig. A nyitó- és zárónapon kézműves foglalkozások lesznek, a Paksi Sárgödör téri Présháztulajdonosok Egyesülete és a Paksi Kertbarátok Egyesülete pedig forralt borral, zsíros kenyérrel kínálja majd az érdeklődőket. A művelődési központ segítségével programsorozat kapcsolódik a vásárhoz. Minden délután 17 órakor élőzenés műsor segít az ünnepi hangulat megteremtésében. Czink Dóra elmondta, hogy a következő héten az Erzsébet Nagy Szálloda előtt lesz adventi udvar, amelyhez a faházakat az önkormányzat biztosítja, de az árusokat és a fellépőket már a szálloda hívta.  A turisztikai referens azt is elmondta, hogy idén első ízben külön kiadványt készítettek az igen gazdag adventi programokról. A szórólap 8200 példányban készült és minden háztartásba eljutott.
Ebben olyan hagyományos programok is szerepelnek, mint például a dunakömlődi adventi udvar. Ennek hosszú évek óta a plébánia udvara ad otthont. Fitt Szabolcs plébániaigazgató elmondta, hogy fiatalok, idősek, borbarátok, a részönkormányzat és az egyházközség Szent Mónika közössége fog össze minden esztendőben, hogy megszervezze ezt a programot, amely véleménye szerint kitörölhetetlen Dunakömlőd rendezvénynaptárából, és szép lassan olyan rangra emelkedik, mint a szüreti nap. – Ilyenkor – tette hozzá – élet költözik a plébánia udvarára, minden héten más és más előadás fogadja az ünnepvárókat, és minden héten mást kérnek fel arra is, hogy meggyújtsa a közösség adventi gyertyáját. Az első találkozó vendége Gerendás Péter volt, aki Családregény című albumáról adott elő dalokat, virtuóz gitárszólóval és figyelemre méltó történetekkel fűszerezve. Spiesz József képviselő, a dunakömlődi részönkormányzat vezetője kiemelte, a részönkormányzat első ízben pénzzel is támogatta a programot, pontosan azért, hogy ilyen színvonalas eseményeknek adhasson otthont a dunakömlődi adventi udvar. Az összejövetel – fűzte hozzá – idén attól is meghittebb volt, hogy a városvezetés jóvoltából a plébánia udvarán álló több mint tizenöt méter magas fenyőre égősor került. A főutcát hasonlóképpen ünnepi díszbe öltöztették.
A városi művelődési központ is sok programmal készült, hogy segítse a karácsonyra hangolódást.  A sort a kézműves kirakat, azaz alkotók bemutatkozása, vására nyitotta. Ezt másodízben tartották meg. Most harminc kézműves kínálta eladásra portékáit, a műsort a Deák iskola kórusa adta. A következő hetekben három olyan kiállítás is nyílik a művelődési központban, amelyet az ünnepvárás jegyében szerveznek. Bemutatkozik az Aranytű Foltvarró Klub, Márkos Zita festett üvegekből mutat be válogatást, december 16-án pedig az adventi fotópályázat eredményhirdetését tartják, s azzal együtt a legjobb munkákból készült tárlat megnyitóját. Advent idején különleges zenei csemegék közül is lehet válogatni: december 12-én a Csík zenekar tart hangversenyt Közeleg az Ember Fia címmel Őze Áron és a Paksi Pedagóguskórus közreműködésével a Jézus Szíve templomban. December 20-án hazavárják a Paksról elszármazott, műfajukban elismert zenészeket, köztük Borbély Tamást, Tóth Viktort, Weisz Jánost, Weisz Gábort, akik sok más társukkal együtt adventi örömzenélésen vesznek részt a művelődési központban.