December, a házalók hava

Adni jó – idézzük gyakran a mondást karácsony táján, amikor a tapasztalatok szerint jóval nagyobb az adakozási kedv, mint az év más időszakaiban. Adni szükséges is, hiszen sok a rászoruló és számtalan szervezet fogadja örömmel a jó szándékú segítők felajánlásait, ezért ilyenkor több egyesület is adománygyűjtő akcióba kezd. Nem ritka azonban, hogy a decemberi időszakban házaló trükkös tolvajok használják ki az emberek jóindulatát. Mégis van rá módszer, hogyan óvhatjuk meg magunkat, és nem utolsósorban pénztárcánkat a kellemetlenségektől.

A téli időszakban megnövekedhet azon bűncselekmények száma, melyeket trükkös tolvajok követnek el a gyanútlan vásárlók sérelmére, árulta el lapunknak Heisler Judit rendőr százados. A Paksi Rendőrkapitányság munkatársa elmondta, több módon is átverés áldozataivá válhatunk: téli időszakban jellemző kockázat például, ha házaló árustól veszünk tűzifát. Ilyenkor fennáll a veszély, hogy silányabb az áru minősége, vagy mivel nincs mód lemérni az árut, nem a kifizetett mennyiséget pakolják le az utánfutóról. Arra is volt már példa, hogy a tűzifa kifizetésekor hamis bankjegyet kapott vissza a vásárló. Ezért tanácsos a házaló árusok helyett megbízható helyről beszerezni a tüzelőanyagot. Heisler Judit hozzátette, megfelelő óvatossággal és körültekintéssel kell kezelni a házakhoz bekopogtató adománygyűjtőket is. Manapság, nem véletlenül egyre erőteljesebb bizalmatlanság övezi az ország különböző pontjairól érkező alapítványok és karitatív szervezetek képviselőit. Bár sokan valóban jó cél érdekében veszik nyakukba az országot, számos nehezen ellenőrizhető házaló is felkeresi a háztartásokat. Amennyiben egy szervezet bejelenti a rendőrségen, hogy a településen adománygyűjtést végez, az akcióban résztvevő tagok adatait ellenőrzik, megvizsgálják van-e körözött személy köztük, ismertette az eljárást a rendőr százados. Amennyiben nem érkezik hozzájuk bejelentés, tekintve, hogy ez nem is kötelező, a járőrszolgálat lakossági kérésre és rutinszerűen is ellenőrizheti a településen járó adománygyűjtőket.

Az adománygyűjtőnek nem csupán a rendőrségen, az önkormányzat illetékes jegyzőjénél sem kötelező bejelentenie akcióját, ennek ellenére gyakran erre a forrásra hivatkoznak, tudtuk meg dr. Blazsek Balázs címzetes főjegyzőtől. A forgatókönyv mindenki számára ismerős lehet: az esti órákban egy megnyerő külsejű úr vagy hölgy csenget az ajtóban, aki pár másodperc alatt elhadarja, hogy kinek a képviseletében érkezett, majd miután egy pillanatra felcsapja az igazolványait, máris azoknak a listáját mutatja, akik már több ezres összeggel járultak hozzá a nemes ügyhöz. Az ember kezdi kényelmetlenül érezni magát, bűntudata támad, ha nem ad, főként, hogy ezután gyakran beteg gyerekek fotói következnek, majd az ajánlat: ha már nem ad ötezret, legalább vegyen képeslapot ötszázért. A házaló, miután megkapta a pénzt, fél percen belül távozik. Mivel aláírni sokszor semmit sem kell, gyakran merül fel a kétely, vajon valóban ahhoz jut-e el a segítség, akinek szüksége van rá.

Bár az adománygyűjtésnek, illetve házalásnak léteznek törvényi előírásai, a gyakorlatban ezek csak kismértékben érvényesülnek, ezért a visszaélések elkerülése érdekében néhány szabályt érdemes betartani. A közüzemi dolgozóként, illetve más hivatalos szervezet embereként bemutatkozó személyeket minden esetben kérjék meg személyazonosságuk igazolására, a szervezet cégbírósági bejegyzését igazoló okmány felmutatására, illetve kérjék el azt a dokumentumot, amellyel az adott egyesület, alapítvány megbízta a személyt az adománygyűjtéssel. Idegeneket semmilyen esetben sem szabad beengedni a lakásba, ha ez mégis megtörtént, nem szabad az ismeretlent egyedül és értékek közelében hagyni. Mivel nagyon nehéz megkülönböztetni, ki érkezik valóban jó vagy hamis szándékkal, a legbiztosabb, ha adományát bankszámlaszámra fizeti be, vagy adója egy százalékát ajánlja fel a karitatív szervezet javára.