Megyénkben nem kötelező, de a rák korai felismerésében segíthet

Fotó: Szaffenauer Ferenc

A Városi Rendelőintézetben üzembe helyezett új mellkas-felvételi röntgengép korszerű, pontos képet ad, így a daganatos betegség korai felismerésében is segítséget nyújt. Ezért bár Tolna megyében a tüdőszűrés jelenleg nem kötelező, a vizsgálatok elvégzése mégis javallott. A vizsgálat igénybevételéhez beutalóra van szükség és csupán 40 év felett ingyenes.

Új helyszínen, a mai kornak megfelelő, korszerű berendezéssel zajlik ezentúl Pakson a tüdőszűrés. Január 2-tól már nem a Deák Ferenc utcai tüdőgondozóban kell vizsgálatra jelentkezni a betegeknek: az ott működő több mint 25 éves elavult gépet korszerűre cserélték, s a Városi Rendelőintézetben helyezték üzembe. A szakmai stáb a Gyógyászati Központ új szárnyának megépüléséig marad a Deák Ferenc utcában, ahova informatikai úton jutnak el a digitális leletek. A beteg anyagait egy adatbázisban tárolják majd, ami lehetővé teszi, hogy a Deák Ferenc utcában dolgozó tüdőgyógyász, illetve a rendelőintézet röntgen szakorvosa egymás leleteit felhasználva nyomon kövesse a változásokat egy beteg esetében, ugyanakkor a páciensnek nem kell a dokumentumokat magával vinnie.

A tüdőgondozóban működtetett tüdőszűrő készülék ma már elavultnak számít, hiszen több mint 25 éves, javítási költsége magas, felbontási képe sem a mai kornak megfelelő. Manapság a tüdőszűrésben a TBC visszaszorulásával a korai daganat felismerésre tevődött át a hangsúly, a korai kiszűréshez és ezzel a beteg életkilátásainak növeléséhez szükséges a pontosabb képet adó, korszerű berendezés. A vizsgálat januártól tehát a Városi Rendelőintézet röntgen-ultrahang részlegén történik. Mint minden más szakrendelésen, úgy ebben az esetben is a szűrésre érkezők először a betegfogadónál jelentkeznek felvételre, majd a röntgen-ultrahang és tüdőszűrő részleg adminisztrációs helyiségében a vizsgálatra. A leleteket a felvétel készítését követően egy héten belül a röntgen-részleg adminisztrációs helyiségében adják ki.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Tolna megyében a tüdőszűrés jelenleg nem kötelező, mivel a TBC-s megbetegedések előfordulási gyakorisága alacsony, ez ehhez a szinthez kötött feladat, mégis ajánlott, hiszen ma nem elsősorban a TBC-s megbetegedések kiszűrése a fő profil, hanem a tüdődaganatok korai felismerése. A vizsgálat igénybevételéhez beutalóra van szükség és a tüdőszűrés a hatályos jogszabályok szerint csak 40 év felett ingyenes, a 40 év alattiaknak körülbelül 800 forintot kell fizetnie érte, mondta el lapunknak dr. Bodnár Imre, a Városi Rendelőintézet vezetője.