Mesterházy: Magyarország az államcsőd felé rohan

Fotó: Molnár Gyula

Magyarország az államcsőd felé rohan, jelentette ki Mesterházy Attila tegnap paksi sajtótájékoztatóján. A Magyar Szocialista Párt elnöke az atomerőműbe is ellátogatott, majd helyi szimpatizánsokkal találkozott. A vezető kiemelte: a jelenlegi politikán azonnal módosítani kell. – Egyértelmű, hogy ez az ortodox, szabadságharcos gazdaságpolitika elbukott. Minél gyorsabban, minél jobb feltételekkel kell megállapodnia a kormánynak az IMF-vel és az Európai Unióval. A forint történelmi mélyponton van, az euró árfolyam 320 forint felett jár, az ország kockázati felár 700 bázisponttal csúcsot döntött. A tízéves lejáratú államkötvények hozama 2009-es szinten van, és akkor a válság közepénél voltunk. Tisztán látszik, hogy ez az idióta gazdaságpolitika nem működik. A miniszterelnöknek és a pénzügyminiszternek változtatnia kell, mert úgy tűnik, hogy két ember hülyeségének a fogságában senyved az ország – fogalmazott Mesterházy Attila.
Az MSZP elnöke a napi aktualitásokkal kapcsolatban elmondta, a kormánynak meg kell ígérnie, hogy nem nyúl a jegybanki tartalékokhoz és a betétesek megtakarításaihoz. A paksi atomerőmű üzemidő-hosszabbítása és bővítése meglátása szerint nem kérdéses, az új blokkok építéséről azonban további egyeztetést sürget.

Dr. Harangozó Tamás megyei elnök hozzátette, ez ügyben nincsenek egyértelmű viszonyok, a korábbi tisztánlátás megszűnt. – Akkor tudjuk politikai pártként támogatni az erőmű bővítését, ha helyreállítják ennek az intézményes parlamenti és szakmai egyeztetési fórumait. Korábban negyedévente tájékoztatást kaptak a pártok, civil és szakmai szervezetek és beleláthattak az előkészítő anyagokba. Ha ez magától nem működik, a változtatás érdekében minden jogi lépést megteszünk. Nem fogadjuk el azt, hogy kihirdetik a végeredményt, milyen technológiával, kivel és hogyan kívánnak atomerőművet építeni. Ez itt a paksi atomerőmű, nem egy csőgyár, a magyar nemzet nemzetbiztonsági és energiabiztonsági szempontból is egyik legfontosabb üzeme, nem a Fidesz valamely tagozata – tette hozzá a megyei pártvezető.