Kovács Pál az új energiaügyi államtitkár

Fotó: Kövi Gergő

Egy paksi kötődésű szakember, Kovács Pál eddigi helyettes államtitkár váltja február 1-jével a megbízatásáról tavaly év végével lemondó Bencsik Jánost az energiaügyi államtitkári poszton, közölte a Napi Gazdaság. A csütörtöki Magyar Közlönyben jelent meg az a miniszterelnöki határozat, amely megállapítja, hogy államtitkári kinevezése miatt január 31-én megszűnik Kovács Pál helyettes államtitkári megbízatása a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban. Az államtitkári kinevezésről szóló határozatot várhatóan a következő napokban hirdeti ki Schmitt Pál köztársasági elnök. Bencsik János klíma- és energiaügyért felelős államtitkár december elején közölte, hogy lemond, megbízatása december 31-én szűnt meg.

Utódja, Kovács Pál 2010 óta volt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyi helyettes államtitkára, innen lép most előre. Pályája elején a paksi atomerőműnél dolgozott, majd évekig atomenergetikai szakértő volt a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetnél, illetve 2009-től a szaktárca energiagazdálkodási és szabályozási főosztályán.

Bár a szakmai kihívások, feladatok a fővárosba szólították, mindig is paksi marad, nyilatkozta korábban lapunknak Kovács Pál. Lányai ma már Budapesten tanulnak, felesége viszont a Balogh Antal Katolikus Iskolában dolgozik, ő maga pedig hiszi, hogy a jövőben is lesz köze Pakshoz, amelynek azt kívánja, hogy az atomerőmű biztosítson számára kiszámítható jövőt.