Felkészültek a rendkívüli hidegre

Felkészülten várja Paks városa a következő napokra jósolt rendkívüli hideget és havazást, derült Hajdú János szavaiból, aki a helyi védelmi bizottság ülésén elhangzottakat összegezte. Paks város polgármestere elmondta, hogy a tanácskozáson a környező települések polgármesterei mellett minden érintett szakterület képviselője részt vett, így a polgári védelem, a rendőrség, a tűzoltóság, a tiszti főorvos, a DC Dunakom Kft. és a polgármesteri hivatal szociális osztályának munkatársai egyeztettek a tennivalókról.

Hajdú János jelezte, hogy a településeken vannak arról adatok, hogy kik a legveszélyeztettebbek, például az ÁNTSZ számon tartja a veszélyeztetett terheseket, hogy adott időszakban hány szülés várható, milyen orvosi beavatkozások – vércsere, dialízis –  esedékes. Azt is tudják, hányan élnek fedél nélkül. A városvezető hozzátette, Pakson mindenkit be tud fogadni a hajléktalanszálló, amelynek fenntartása egyébként nem kötelező feladat. Hajdú János hozzáfűzte, számba vették műszaki eszközeiket, amelyeket a hóeltakarításhoz tudnak felsorakoztatni. – Az eddigi tapasztalatok szerint mi tudunk segítséget adni a közútkezelőnek – jegyezte meg hozzátéve, hogy az előrejelzések szerint nem is a nagy hótól kell tartani – amire egyébként fel vannak készülve – hanem a hidegtől.

– Az öngondoskodás nem kerülhető ki – húzta alá a védelmi bizottság vezetője. Hangsúlyozta, mindenkinek gondoskodnia kell magáról, de kéri azokat, akik egyedül élnek, veszélyeztetve érzik magukat, jelezzék a hivatal szociális osztályán.

Paks arra is fel van készülve, ha a 2002-eshez hasonló hóakadályok miatt többen a városban rekednek. A szociális otthon konyhája kész az ellátásukra egy tál meleg étellel, felvágottal, kenyérrel. A tűzoltóságnál hatvan fő számára készletezve van ágy és takaró, átmeneti szállásként pedig a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola tornaterme szolgálhat. Hajdú János aláhúzta, fontos szerep hárul a rendőrségre, mert a közútkezelő jelzése alapján ők foganatosíthatnak közlekedési korlátozást. A leggyakoribb gond ugyanis, hogy időben nem tiltják ki a kamionokat az utakról, s ha egy ilyen áruszállító keresztbe fordul, lehetetlenné válik a közlekedés. A város polgármestere végezetül azt mondta, a védelmi bizottsági ülést, feladataik számba vételét, elsősorban gyakorlatnak tekinti, mert úgy véli nem lesz fennakadás a következő napokban a zord idő miatt.