Az erőműben nem okoz fennakadást a zord időjárás

A Dunát kedden reggel 60-70 százalékban jég borította Paksnál. A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság tájékoztatása szerint a következő napokban tovább hízik a jég, de arra nem kell számítani, hogy a paksi atomerőmű fölött „beálljon”. A Paksi Atomerőmű Zrt. annak érdekében, hogy megakadályozza a jégtorlaszok kialakulását, két uszályt rendelt meg, ezek – Mittler István tájékoztatása szerint – várhatóan egy napon belül meg is érkeznek. Szerepük, hogy a hidegvizes csatornánál lévő uszadékfogó előtt rostokolva megakadályozzák a jégtáblák csatornába jutását, feltorlódását. Ha kell, jégtörőt is készenlétbe helyeznek annak érdekében, hogy garantálják a szükséges hűtővizet. A csatorna befagyásától a kommunikációs igazgató szavai szerint nem kell tartani, két helyen visszaforgatják a hűtéshez használt vizet a melegvizes csatornából. A PA Zrt. kommunikációs vezetője azt is elmondta, hogy a zord idő egyéb hatásainak kezelésére is van menetrend. Az úgynevezett téli intézkedési terv egyrészt a berendezések üzembiztonságát hivatott fenntartani, másrészt a személyzet biztosítását. Ide tartozik például a külső technológiai berendezések gyakoribb ellenőrzése, a dolgozók be- és hazajutásának elősegítése. Ahogyan azt Mittler István mondta, természetesen lehetnek olyan extrém körülmények, amelyekben a környező településekről a dolgozók nem tudnak beutazni, ebben az esetben a Pakson lakó dolgozókból szerveznek készenléti ügyeletet, de szükség esetén azokat is el tudják szállásolni, akik munkahelyükön rekednek a közlekedési akadályok miatt. Erre az atomerőműben és Pakson is van lehetőség.

Fotó: Molnár Gyula

A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság Országos Műszaki Irányító Törzsének vezetője, Láng István azt mondta: a Dunán Paksnál a jégtáblák vastagsága 4-8 centiméter. A következő napokban változatlanul hideg lesz így, a jegesedés – ami most 60-70 százalék, elérheti a 90 százalékot. Mint mondta, a jégtörőhajó-park Baján vár bevetésre, ugyanitt vesztegelnek azok a hajók, amelyek nem tudják folytatni útjukat, mert a nemzetközi hajóforgalom gyakorlatilag leállt a folyón.

Kiszl Károly, a Charon Kft. tulajdonos-ügyvezetője arról számolt be, hogy már szombaton felfüggesztették a kompközlekedést Paks és Géderlak között. Az újraindításról a közlekedés biztonságát szem előtt tartva döntenek.