Hozták a formájukat a paksi vállalkozások

A paksi vállalkozások – sportnyelven szólva – hozzák a formájukat, így stabilak a város bevételei, fogalmazott Hajdú János polgármester. A város vezetője azon a találkozón beszélt erről, amelyre többéves hagyományt követve a legnagyobb összegű adót fizető vállalkozások képviselői kaptak meghívást. Hozzávetőleg harminc-harmincöten ölték körül az asztalt a Prelátusban, ahol Hajdú János polgármester és Tell Edit alpolgármester arról számoltak be, hogy a város mire fordítja az adóbevételeket, és milyen környezetet biztosít a gazdálkodó szervezeteknek, a Pakson élőknek.

Hajdú János azt mondta, a befizetett adó a múlt évben is emelkedett valamelyest, ami alapvetően a legnagyobb adózó második legjobb évének köszönhető, de a többi nagyadózó fizetési hajlandósága is jó. A város helyi adóbevétele a tervek szerint a múlt évihez hasonlóan alakul, azaz 4,7 milliárd forint körül lesz.

A 2012-es év nem érinti negatív módon Paksot. Sőt, közel százmillió forinttal kevesebbet von el az állam adóerő-képesség kiegyenlítés címen, így az állami elvonás hatszázmillió alatt lesz. A polgármester kiemelte, a takarékos városüzemeltetés és intézményfenntartás mellett jelentős összeg jut beruházásra. Ritkaságszámba megy, hogy 2,6 milliárd forintos fejlesztést tartalmazó költségvetési előterjesztést nyújthat be. Az, hogy a főösszeg 25 százalékát meghaladó mértékű beruházás valósulhat meg, jó lehetőséget a forrás- és megrendeléshiánnyal küszködő vállalkozásoknak.

Hajdú János azt mondta, azok a vállalkozások, amelyek számára a helyi rendelet ezt lehetővé teszi, általában civil szervezeteknek juttatják adójuk egy részét. A legnagyobb adófizető paksi atomerőmű pedig évek óta olyan célokra rendeli, amelyek az egész város érdekeit szolgálják. Tavaly a rendelőintézet röntgengépének cseréjét segítették ezzel, idén a digitális archívumra esett a választás.

Hamvas István, a paksi atomerőmű vezérigazgatója azt emelte ki, hogy azáltal, hogy az atomerőmű – azontúl, hogy biztos adófizetője a városnak – munkavállalói és beszállítói számára biztos jövedelmet biztosít, elősegíti azt, hogy fizetőképes kereslet legyen Pakson, ami azoknak a vállalkozásoknak is a javát szolgálja, amelyek nincsenek közvetlen kapcsolatban az atomerőművel. Mint mondta, nemcsak a város, hanem az egész régió fejlődését elő kívánják mozdítani. Erre szolgál a Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítvány, amelyet tavaly hoztak létre azzal a céllal, hogy pályázati úton forrásokhoz segítsék az erőmű közvetlen környezetét, azaz a paksi, kalocsai és szekszárdi kistérség negyvenegy települését.