Mit nézzünk ma?

Az Aztán mindennek vége című német-orosz-angol filmdrámát vetítik március 28-án 19 órától a kulturális központ színháztermében. Minden sikeres férfi mögött egy okos nő áll, aki hittel, kitartással egyengeti a férj életútját, megteremti a harmonikus hátteret az alkotói tehetség kiteljesedéséhez, s aki képes akár saját céljairól is lemondani e cél érdekében. A mozi története szerint nincs ez másként Lev Tolsztoj ünnepelt orosz író házasságában sem. Szofja grófnő nem csak Tolsztoj felesége és 15 gyermekük édesanyja, hanem a zseniális szerző múzsája és titkárnője is egyben, szorgalmasan másolgatja férje kéziratait. A Háború és békét például hatszor körmölte le újra. Tolsztoj élete alkonyán újkeletű nézetei miatt egyre többször kerül konfliktusba Szofjával. Amikor pedig a végrendeletét is megváltoztatja, és mindenét az orosz népre hagyja, Szofja úgy dönt, felveszi a harcot a tarthatatlan helyzettel.

Tim Burton első stoptrükkös kisfilmjét, az 1982-es Vincent című mozit vetítik szerda 16 órától a Paksi Képtárban a filmklub keretében. Ez a zseniális, ám mindössze 6 perces, fekete-fehér, báb-animációs gyöngyszem tulajdonképpen önéletrajzi ihletésű kisfilm egy olyan fiúról, aki ahelyett, hogy a többi gyerekkel játszott volna, a sötét szobájában Vincent Pricenak képzeli magát és Edgar Allen Poe-t olvas. A film sötét és eredeti, szurokfekete humorral és temérdek kilátástalansággal nyakonöntött műremek, amelyet az animációs fesztiválok is csak ünnepelni tudtak.

Nótaestet tart ma este 18 órától a dunakömlődi faluházban Hat nap óta szól a nóta címmel Szentendrei Klári és Bokor János. Őket kíséri zongorán Körmendi Péter, a belépőjegy ára 1.500 forint.