Mit nézzünk ma?

Az Élet négyszer című német-svájci filmdrámát vetítik szerdán 19 órától a kulturális központ színháztermében. Az érdekes film kiindulópontja Pitagorasz elmélete. Pitagorasz egy alkalommal rászólt az egy utcán kutyáját ütlegelő emberre, hogy ne bántsa az állatot, mert egy jóbarátjuk lelke lakozik benne. Mi alapvetően a keleti vallásokkal hozzuk összefüggésbe a lélekvándorlás fogalmát, de a görög tanító is hitt benne, s feltehetően elsőként fogalmazta meg erről tanait az ókori európai gondolkodók közül. Úgy vélte, az életnek négy stációja ismert, az ember mellett az állati, a növényi, illetve a föld létformája, és a lélek is ezt a négyet járja végig. Az élet négyszer főszereplője tehát egy árva lélek, aki újabb és újabb testbe vándorol.

A paksi képviselő-testület április 11-én szerdán 14 órakor tartja soron következő ülését. A grémium a napirendi pontokat megelőzően közmeghallgatásra várja a település polgárait. Az összejövetelt a Paksi Kistérségi Televízió élőben közvetíti, majd a legfontosabb döntésekről és annak háttereiről pénteken 19.15-től a Testületi tudósítások című műsorban Kohl Gyöngyi számol be.

Sokszínű műsorral várják a művészetek és kultúra kedvelőit a paksi intézmények a költészet napja, illetve a költészet hete alkalmából. Április 11-én a zentai Mécsvirág együttes verses-zenés műsort ad délelőtt a Bezerédj Általános iskolában, valamint délután a kulturális központban a nagyközönség számára is. Este pedig Komáromi János Verselő Antológia című irodalmi gyűjteményének ünnepélyes bemutatójára lesz. A Pákolitz István Városi Könyvtár a költészet napján helyi, és környékbeli alkotókkal, kortárs költőkkel szervez kerekasztal beszélgetést április 12-én 18 órakor.

A Handsworth Songs című 1986-os egyórás mozit vetítik április 11-én 16 órakor a Paksi Képtár filmklubjának keretében. John Akomfrah alkotása az 1985 októberében Nagy-Britanniában, Birmingham-ben és Londonban jelentkező társadalmi nyugtalanság eseményeiről szól.