Életmentésből jeles

További fotókért kattintson a képre! Fotó: Szaffenauer Ferenc

Láncfűrész által okozott artériás vérzés, felkartörés, gerincsérült motoros, epilepsziás roham és fulladásos újraélesztés: ez nem a havi baleseti statisztika, hanem azoknak a feladatoknak egy része, amelyekkel a városi elsősegélynyújtó versenyen kellett megbirkóznia a nevezőknek. Negyvenharmadik alkalommal szervezte meg a Vöröskereszt paksi szervezete a felmenő jellegű városi megméretést általános és középiskolás tanulók, valamint 18 év feletti indulók számára. Minden korosztályban nagy sikere van a vetélkedőnek, szereplői több alkalommal számot adtak már tudásukról nemzetközi vetélkedőn is. Idén nyolc csapat nevezett, három általános és öt középiskola, a paksiak mellett Pálfáról és Dunaföldvárról. A felkészülés során mindenki elsajátíthatja az alapszintű elsősegélynyújtással kapcsolatos teendőket, amelyre bárkinek szüksége lehet egy háztartási vagy közúti baleset során, amikor fontos lehet, hogy szakszerűen tudjuk ellátni a sérültet, mondta el Ferencziné Vesztergombi Klára, a paksi Vöröskereszt titkára. Éppen ez a célja a minden évben megszervezett vetélkedőnek, hogy felkészítsék a laikusokat az elsősegélynyújtás alapvető feladataira. A versenyen öt állomás várt a diákokra, egy elméleti a vöröskeresztes eszme terjesztésével kapcsolatban, valamint négy gyakorlati, ahol különböző sérüléseket imitáltak: itt a legszükségesebb beavatkozásokat végezték el a versenyzők, amelyek adott esetben életet menthetnek, például egy artériás vérzés ellátása vagy az újraélesztés elvégzése, mondta el Iker József, a paksi mentőállomás mentőtisztje.

A feladatok szakszerű végrehajtását a mentőszolgálat által delegált mentőtisztek ellenőrizték. Iker József elmondta, a mentősök tapasztalata az, hogy a lakosság nem túl jártas az elsősegélynyújtás terén. – Magyarországon az emberek híján vannak a segítőkészségnek és tudásnak egyaránt; egyáltalán nem, vagy csupán a mentő hívásának erejéig segédkeznek vészhelyzet esetén, ténylegesen kevesen avatkoznak be. Pedig az újraélesztési technikákat mindenkinek ismerni kellene – tette hozzá a szakember. A statisztikát javítja, hogy a jogosítvány megszerzéséhez kötelező az elsősegélynyújtó vizsga elvégzése. Nyugati országokban egyébként általános iskolában is oktatási anyag az elsősegélynyújtás, ennek bevezetését Magyarországon is tervezik.

A helyi verseny résztvevői szerencsére már kész profiként birkóztak meg a feladatokkal. A középiskolások korcsoportjában első helyezett a Balogh Antal katolikus iskola lett, második az Energetikai Szakközépiskola, harmadik pedig a Dunaföldvári Gimnázium csapata. Az általános iskolások között a legjobbnak járó címet a Bezerédj hódította el, második helyezettek a Balogh Antal általános tagozatának diákjai lettek, a harmadik helyet pedig a pálfai Vak Bottyán általános iskola szerezte meg. A két első helyezett képviselheti a paksi kistérséget a Tolna megyei versenyen.