Konferenciával jubilál a TEIT

Idén jubileumi konferenciát, jövőre TEIT-napot szervez a Társadalmi Ellenőrző és Információs Társulás, melynek tagjai az új atomerőművi blokkok környezetvédelmi engedélyezési eljárásának részeként zajló felmérésről is tájékozódtak.

A TEIT Dunaszentbenedeken tartott ülésén tárgyalt annak a szakmai tanulmányútnak a részleteiről, amely keretében találkoznak a Fukusima körzetében fekvő Minamisoma polgármesterével és a japán környezetvédelmi minisztérium fennhatósága alatt áprilisban létrejött Nukleáris és Ipari Biztonsági Ügynökség képviselőivel.

A paksi atomerőmű körzetében működő társulás idén ünnepli alapításának huszadik évfordulóját. Ebből az alkalomból Atomerőmű és társadalmi környezet címmel  konferenciát tartanak, a tervek szerint októberben. A helyszín Kalocsa lesz. A programban a tervek szerint a TEIT húszéves tevékenységéről, az ellenőrző bizottság munkájáról, oktatási programjáról és az atomerőmű-bővítés térséget érintő hatásairól is szó esik majd. A társulás arról is döntött, hogy díjat alapít, melynek részleteiről következő ülésén foglalkozik majd. A társult települések polgármesterei arról is határoztak, hogy jövőre egy később meghatározott helyszínen TEIT-napot tartanak.

A polgármesterek a Lévai-projekt munkatársaitól tájékoztatót hallgattak meg arról a környezeti alapállapot-felmérésről, ami a tervezett új atomerőművi blokkok építéséhez kapcsolódó környezetvédelmi engedélyezési eljárás részeként kezdődött el.