Gender-ecset: nők a főszerepben a Paksi Képtárban

Hat kiváló kiállítást ajánlunk a kultúra kedvelői számára erre a hétre. Május 7-től június 3-ig Régi és új világ címmel Vanyó Adrienn fazekas tárlata tekinthető meg a kulturális központ társalgó galériájában. Szintén hétfőn Keresztanyám tárgyai címmel látható Juhász Sándor kiállítása a házban, a megnyitó 18 órakor kezdődik, rendező Fejes Margit újkortörténész, a Városi Múzeum munkatársa.

Hat művész mutatkozik be egy tárlat keretében a dunakömlődi faluházban május 7-én. Bodajki Boglárka, Fritz Erika, Kiss Mariann, Pokorni-Lovas Katalin, Takács Éva és Ritter János kiállítása 17 óra 30 perckor kezdődik, köszöntőt mond Hefner Erika, a Csengey Dénes Kulturális Központ igazgatója.

Több korszak bemutatásával nyújt betekintést munkáiból Erdélyi Gábor csütörtökön 18 órakor a Paksi Képtárban. A kiállitást megnyitja Antal Péter műgyűjtő. A képtár május 10-én további két tárlattal kedveskedik a műkedvelő közönségnek, amelyekben egyebek mellett a nő kerül előtérbe. Barcsay Jenő alkotásaiban mint inspiráló forrás köszön vissza a gyengébbik nem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem hallgatóinak munkáiban pedig egyenesen főszereplő. A Pakson bemutatkozó harminchat festő szakos tanuló kiállításának központi kérdése: vajon a nőnézőpont és ezzel együtt a nőművészet teljes rangú szereplője-e a kortárs művészeti diskurzusnak? A fiatal művészhölgyek alkotásaikon keresztül egyszerre bizonyítják és ellensúlyozzák, hogy az egyetemes művészettörténet a nők kizárásával íródott. A kiállításról többet is olvashat ide kattintva!