Júniusig az állam fizeti a földmegosztás költségét

A Vidékfejlesztési Minisztérium kommunikációs kampányt indít annak érdekében, hogy minél többen éljenek az osztatlan közös földtulajdon megszüntetésének „államilag finanszírozott” lehetőségével, minél többen értesüljenek a „jogvesztő” határidőről, és a tulajdonosok minél előbb jelentkezzenek a körzeti földhivataloknál.

Ezért a január 1-jén módosított földtörvény rendelkezései szerint a június 1-jéig kérelmezett földmegosztás költségét az állam viseli. Ez alapján aa a földkiadási eljárás eredményeként létrejött osztatlan közös tulajdon tulajdonostársait megillető tulajdoni hányadokat az ingatlan-nyilvántartásba jogerősen bejegyezték, bármely tulajdonostárs kezdeményezheti az ingatlan megosztását annak érdekében, hogy saját tulajdoni hányadát önálló ingatlanként kaphassa meg.

Az önálló ingatlan kialakítása iránti kérelmet legkésőbb június 1-jéig lehet benyújtani a területileg illetékes körzeti földhivatalhoz. A határidő lejárta után csak saját költségen, összetettebb eljárásban szüntethető meg az osztatlan közös ingatlantulajdon.

Az Európai Bizottság a bizonytalan tulajdoni viszonyokra is tekintettel 2014. április 30-ig meghosszabbította a magyarországi mezőgazdasági földterületek szerzésére vonatkozó tilalmat. A földmoratórium feloldásáig rendeznünk kell a birtokviszonyokat, be kell fejezni a mezőgazdasági reformot és fel kell készülni a teljes körű liberalizációra. Bővebb információ az ujfoldtorveny.kormany.hu honlapon található.