Az atomenergiáról mindenkinek

A Pécsi Tudományegyetem adott otthont és elsősorban fiatalok voltak a résztvevői annak az Atomenergiáról mindenkinek című konferenciának, amelyet az Országos Atomenergia Hivatal és partnerei rendeztek csütörtökön. Az Atomenergiáról mindenkinek program igyekszik elnevezéséhez hű lenni, azaz olyan témákat tűznek napirendre, amelyek a közvéleményt foglalkoztatják. Így volt ez most is, amikor is szó esett Fukusimáról és az ott történtek hatásairól, a radioaktív hulladékkezelésről, a Föld energiahordozó-készleteiről és az atomerőmű bővítéséről.

Dr. Sükösd Csaba, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatóhelyettese azt mondta, a japán erőművek balesete ellenére számos ország – például az Egyesült Államok, Finnország – folytatja a tervezett atomerőmű beruházásait. Mint elmondta, továbbra is napirenden van a paksi atomerőmű bővítése is, amelyet példátlan egyetértéssel támogatott a parlament. Az ütemezésről annyit mondott, hogy még idén ki kell írni a tendert a kivitelező kiválasztására, az ötödik paksi blokk 2022-23, ahatodik 2024-26 táján indulhat el. Az egyetemi docens számításokkal, példákkal támasztotta alá, hogy az atomerőművek megépítése és üzemeltetése nem drágább, mint ugyanannyi villamos-energiamennyiség előállítására alkalmas nap- vagy szélerőmű-kapacitás létesítése, illetve azt is, hogy 2000 megawatt alaperőművi villamosenergia-termelést nem lehet nap- vagy szélenergiával kiváltani. Kitért arra is, hogy a paksi erőmű bővítése megnő majd az igény a nukleáris szakemberek iránt, ezért buzdította a hallgatóság soraiban helyet foglaló fiatalokat, hogy válasszák ezt a területet.

Nős Bálint, a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Nonprofit Kft. irodavezetője a radioaktívhulladék-kezelésről tartott érdekes előadást, dr. Rónaky József, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója pedig a Japánt ért természeti katasztrófa atomenergia-felhasználásra gyakorolt hatását vázolta a konferencián.