Orbán Viktor vezeti az erőműbővítést előkészítő kormánybizottságot

Kormánybizottság alakul a miniszterelnök vezetésével a paksi atomerőművel kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére – adta hírül szerdán az MTI. A kormányszóvivői iroda tájékoztatása szerint az Orbán Viktor vezette bizottság további két tagja Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter lesz.

A kabinet azt a célt tűzte ki, hogy előkészíti a paksi telephely bővítését két új blokkal, hogy azok 2020 és 2030 között üzembe lépve hozzájárulhassanak a nemzetgazdaság fenntartható fejlődéséhez. Ennek megvalósításával a magyarországi nukleáris kapacitás további évtizedekre fenntarthatóvá válik, miután a jelenleg működő blokkokat 2037-ig leállítják – áll a kormányszóvivői iroda közleményében. A dokumentum arra is kitér, hogy a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új atomerőművi blokk (blokkok) megvalósítása a nemzetgazdaság szempontjából kiemelt fontosságú és az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges beruházásnak tekinti a kabinet.

A tájékoztatás szerint a hazai ellátásbiztonság, árstabilitás garantálása teszi szükségessé atomerőművi blokkok létesítését. A részletes rendszervizsgálatok alapján 2020-2030 között a hazai rendszerbe 2-3000 megawatt atomerőművi kapacitás beépíthető és kihasználható. A számítások alapján csak ezzel biztosítható a fogyasztói árak minimalizálása, a világpiaci tüzelőanyag-áraktól csekély mértékben függő fogyasztói árstabilitás, de az atomerőművi blokkok létesítését indokolja a széndioxid-kibocsátás klímavédelmi követelmények által elvárt csökkentése is.

A paksi atomerőmű bővítésének előkészítésével kapcsolatos események felgyorsultak az utóbbi hetekben. A Magyar Villamos Művek minap jelentette be egy új leányvállalat alapításának tervét. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. júniusban alakul meg, és folytatni fogja az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát. Feladata lesz, hogy a beruházás minden lényeges aspektusát megvizsgálja annak érdekében, hogy a részletes tanulmányok, értékelések alapján felelős döntés születhessen az új paksi blokk(ok) építése kapcsán.