Offenzíva indult a paksi atomerőmű-bővítés ellen

Jelenleg nem szükséges, sőt felesleges és káros foglalkozni az atomerőmű bővítésével, írja az LMP az MTI-nek minap eljuttatott szerdai közleményében hozzátéve, hogy a további atomerőművi blokkok építése az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiaforrások térnyerése ellen dolgozik.A Greenpeace is tiltakozik az ellen, hogy a kormányzat kiemelt fontosságú és szükséges beruházásnak minősítette a paksi atomerőmű telephelyén két új atomreaktorblokk építését. A szervezet álláspontja szerint Magyarországnak nincs szüksége az új paksi blokkokra, ugyanis az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez, mivel eleve nem fenntartható energiatermelési mód. A Greenfo.hu azt írja, szükségtelen az atomerőmű bővítése.

A közleményekben ugyanakkor nem esett szó arról, hogy a paksi blokkok majdani lépcsőzetes leállításával, új atomerőmű nélkül és a fosszilis áramtermelés nagy részének kivezetésével, illetve növelésének kizárásával együtt a fent említett szervezetek milyen konkrét perspektívát látnak a lakosság biztonságos és költséghatékony áramellátására.

Ahogy korábban megírtuk, a nukleáris létesítmény bővítésének előkészítésével kapcsolatos események felgyorsultak az utóbbi hetekben. A Magyar Villamos Művek minap jelentette be egy új leányvállalat alapításának tervét. Az MVM Paks II. Atomerőmű Fejlesztő Zrt. júniusban alakul meg, és folytatni fogja az új atomerőművi blokkokhoz kapcsolódó elemző, tervező, döntés-előkészítő és engedélyeztetési munkát. Emellett kormánybizottság alakul a miniszterelnök vezetésével a paksi atomerőművel kapcsolatos stratégiai döntések előkészítésére azzal a céllal, hogy a tervezett két új blokk 2020 és 2030 között üzembe lépve hozzájárulhasson a nemzetgazdaság fenntartható fejlődéséhez.