Ezt a levelet ne olvassa el!

Nem telik el nap, hogy legalább pár percet ne kellene arra szánnia az embernek, hogy kéretlen üzeneteket töröljön ki az elektronikus levelezőfiókjából. Legyen se­gítségkérős, pénzgyűjtős vagy bármilyen veszélyre figyelmeztető felhívás, a mai napig sok jó szándékú ember dől be annak, hogy e-mailek továbbküldésével, sokszorosításával beteg gyerekeket menthet meg, vagy valamilyen veszélytől óvhatja meg kedves ismerőseit. A hoaxok, vagyis az emberek hiszékenységére építő, legtöbbször ártalmatlan átverések terepe mára kétségtelenül a közösségi média lett, ahol nap mint nap újabb és újabb hamis bejegyzés kerül megosztásra. Az egyik közülük az emberek félelmére apellálva természetesen az atomerőművel kapcsolatban keringett.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

A kamu levelek, álhírek, azaz hoaxok leggyakrabban e-mailben kapnak szárnyra, de egy időben faxon is terjedtek különféle változataik, és előfordult már, hogy az írott sajtó vagy a tévé is átvette őket. A hoax továbbküldéséből általában kézzel fogható kár nem származik, célja leggyakrabban az adat- és információhalászat. A hoax írója tudja, hogy a szélnek eresztett levél fejlécében rövid idő alatt rengeteg e-mail cím gyűlik össze, amelyek a levél többszörös továbbítása után hozzá is visszajutnak, így valós, működő címekhez juthat. A hoaxok összegyűjtésére az Index hírportálon külön blog is indult, ahol bárki ellenőrizheti a listában, ha gyanús levelet kap, vagy ő maga is felhívhatja a figyelmet egy interneten keringő álhírre. A világ egyik leghíresebb hoaxa egy tudományos-fantasztikus rádiójátékból kerekedett 1938-ban Amerikában: bár az adás előtt és alatt is többször elhangzott, hogy a történet csak a fantázia szüleménye, rengeteg hallgató készpénznek vette, hogy marslakók támadták meg a Földet. Természetesen ennél reálisabb hoaxoknak jóval könnyebb fel­ülni, mint például a hazánkban aktuális slágernek: egy népszerű körlevél a lehető legegyszerűbb kullancseltávolítási módszert ígéri. – Kész csoda, hogy a média még nem csapott le rá – írja a szerző, aki azt ajánlja, hogy nyálazzuk meg egy gyufa fejét, majd közvetlenül a kullancs teste mellett körözzünk, mert nagyon szereti a nedves foszfor illatát, így önként elhagyja testünket.

A kamu láncleveleknek három jellemző fajtája van: egyik, amikor szerencse éri a levél feladóját, amennyiben továbbküldi azt ismerőseinek. A segítségkérős, pénzgyűjtős hoaxok többnyire az olvasó érzelmeire, jó szándékára próbálnak hatni, azonban fontos tudni, hogy ezek továbbításából, megosztásából senkinek nem származik haszna. Kivétel nélkül szinte az összes közösségi oldalon találkozhatunk olyan felhívással, ami arra biztat, hogy annak lájkolásával vegyünk részt egy beteg kisgyermeknek való pénzgyűjtésben, de ennek nincs valós alapja. Népszerűek a hamis vírusriasztások is, amikor veszélyes telefonszámokra, számítógépes kártevőkre figyelmeztetnek ismerőseink, azonban pont ezek a levelek hordozhatnak veszélyes tartalmakat, ezért megosztásukat alaposan meg kell fontolni.
– Nem gondoltam volna, hogy bajt okozok a továbbküldött levelemmel, csupán a jó szándék vezérelt, hogy megkíméljem egy barátom pénztárcáját a csalóktól. Mivel a szöveg hitelesnek tűnt, több cégre is hivatkozott, nem volt okom kételkedni, azóta azonban kiderült, hogy ezek nem is léteznek – mondta egy átejtett olvasónk. Az egyik legfrissebb májusi lánclevél szerint például a rendőrség postaládáknak álcázott traffipaxokkal próbálja növelni bevételeit. Illusztrációként fénykép is színesíti a történetet, amit később a Magyar Posta Zrt. szóvivője, Szerdahelyi Kinga cáfolt. 2009-ben egy, a paksi atomerőművel kapcsolatos hoax is körbejárt az interneten. A hírlapi kacsa arra figyelmeztetett, hogy amennyiben a Föld órája akció keretében mindenki egyszerre kapcsolja le a villamos fogyasztókat, a villamos rendszer és az erőmű összeroppanhat a hirtelen áramugrás hatására, és akár teljesen meg is semmisülhet. Bár az állítás nem állja meg a helyét, a körlevél mégis riadalmat váltott ki olvasói körében. Természetesen a hoaxok véget nem érő története nem fejeződik be, de a legbölcsebb, ha a gyors meggazdagodást ígérő, manipulatív leveleket a legjobb szándékkal sem továbbítjuk ismerőseinknek.