Huszadszor is Gastroblues!

Huszadszor válik néhány napra a gasztronómiai élményekkel megbolondított igényes zene fellegvárává Paks. Nemes Nagy Péter – a program zenei felelőse azt mondta, a legnagyobb múltú fesztiválok közé tartozik a Gastroblues. Az 1993-ban indult sorozat hazánkban elsőként házasította a minőségi zenét és a kulináris élvezeteket. Ez idén sem lesz másképp, a koncertekhez ételbemutatók, borbarát találkozó, főzőverseny társul.
A XX. Gastroblues Fesztiválra, amelyet július első hetében rendeznek, három klasszist: Ken Hensleyt, az Urian Heep egyik alapítóját, Glenn Hughest, a Deep Purple volt tagját, valamint az ex-Yes Rick Wakemant várják.

Fotó: Molnár Gyula

Három nap alatt harminc koncert lesz, köztük templomi és szabadtéri előadások is, hangzott el a fesztivál zenével, finom ételekkel és borokkal fűszerezett sajtótájékoztatóján. A templomi koncertek száma megduplázódott, idén már kettő lesz, szombaton és vasárnap is felcsendül majd a zene a Szentlélek templom falai között. Július 8-án délelőtt Rick Wakeman ad akusztikus zongorakoncertet Steinway zongorán.

A már említettek mellett olasz, finn és svéd zenekarok is színpadra lépnek és sok kiváló magyar zenész, olyanok is, akik itthon játszanak, olyanok is, akik a nagyvilág valamelyik távoli pontján bontogatják szárnyaikat. Utóbbiak közé tartozik Szűcs Gábor és Katona Tamás is, akik – mint Nemes Nagy Péter elárulta – maguk is úgy szoktak nyilatkozni, hogy pályájuk indulásánál meghatározó volt a paksi fesztivál. Katona Tamás 1996-ban, kilencévesen mutatkozott be a Gastroblueson, azóta Tommy Katona néven Texasban zenél nagy sikerrel. Szűcs Gábor, azaz Little G. Weevil pedig az amerikai slágerlisták élét ostromolja múlt év végén kiadott lemezével.
A fesztivál július 6-án, pénteken kezdődik, de klubkoncerteket és örömzenéléseket már másodikától tartanak egy héten át. A rendezvény helyszíne alapvetően az ESZI csarnok, de ingyenes szabadtéri koncertek ebben az évben is lesznek a parkban. A főzőversenyen várhatóan népes lesz a mezőny, mondta Gárdai Ádám szervező. Emlékeztetett arra, hogy a kóstolójegyekből származó bevételt a viski magyar óvoda építésére ajánlják fel. Lesz még egy jótékonysági program idén, pénteken este a paksi fesztiválon korábban többször látott, tavaly elhunyt basszusgitárosra, Kepes Róbertre emlékeznek.