Minél nagyobb mértékben bevonnák a magyar vállalkozásokat az erőműbővítésbe

A nukleáris energia hazai energiaellátásban betöltött stratégiai szerepe miatt kiemelt fontosságú beruházásnak nyilvánította a kormány a paksi atomerőmű telephelyén létesítendő új blokk, illetve blokkok megvalósítását. Az erről, illetve a további feladatokról és hozzájuk rendelt határidőkről szóló kormányhatározat a Magyar Közlöny 73. számában jelent meg hétfőn. A beruházás az energiaellátás biztonsága szempontjából alapvetően szükséges, áll a közlönyben, amely a Nukleáris Energia Kormánybizottság összetételéről és feladatairól is értekezik.

Az előkészítő munka két, egyenként 1000–1600 MW-os blokkal kapcsolatban kezdődik el.  A kormányhatározat szerint ez év november 30-ig javaslatot kell tenni a blokkok típuscsaládjára, a beruházás megvalósításának lehetséges módjaira, ideértve a finanszírozást is, egy vagy két blokk létesítésére, és két blokk építése esetén a létesítés közötti időintervallumra.

A vizsgálandó kérdések közé tartozik a várható tulajdonosi szerkezet, a műszaki-biztonsági követelményeknek megfelelő nagyság és típus meghatározása, az engedélyezés előkészítése és biztonságos végrehajtása, a megvalósításnál szóba jöhető szállítók köre, és a velük szemben támasztandó elvárások, a kiválasztás alapelvei. A vizsgálandó kérdések közé sorolták a beruházás pénzügyi feltételrendszerét, gazdaságélénkítő hatását. A kitér a kormányhatározat a projekt finanszírozhatóságára: vizsgálni kell a finanszírozás célszerű módját, a hazai és nemzetközi együttműködési lehetőségek feltárását. Meg kell vizsgálni – a közbeszerzési és a versenyjogi szabályokra is figyelemmel –, hogy miként biztosítható a magyar vállalkozások minél nagyobb mértékű részvétele a beruházásban, áll a határozatban.

A további feladatok között van a kiégett üzemanyag és radioaktív hulladék biztonságos elhelyezésére, a hatóságok felkészítésére vonatkozó feladatok elvégzése, illetve a szükséges műszaki-tudományos háttér biztosítása kutatás-fejlesztési célprogramok indításával.

A Nukleáris Energia Kormánybizottság munkájában, amelynek elnöke a miniszterelnök, tagjai a nemzeti fejlesztési miniszter és a nemzetgazdasági miniszter, tanácskozási joggal vesz majd részt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klíma- és energiaügyért, valamint a vagyonpolitikáért felelős államtitkára, a Nemzetgazdasági Minisztérium közigazgatási államtitkára, az Országos Atomenergia Hivatal főigazgatója, az MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója, az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója és a Magyar Energia Hivatal elnöke.