130 millió energetikai korszerűsítésre – nemcsak panelházak pályázhatnak

Rendkívüli ülésen tárgyalja az önkormányzat képviselő-testülete a panel-, illetve a hagyományos technológiával épült házak energiamegtakarítást eredményező beruházásával kapcsolatos helyi rendeletét. A rendelet értelmében összesen 130 millió forintos keret áll majd a pályázók rendelkezésére, hogy korszerűsítsék otthonukat.

Pakson az elmúlt évtizedben sorra újultak meg a panelházak, az épületeknek több mint hatvan százaléka korszerűsödött. A korábbi években az országos panelprogramhoz csatlakozva az önkormányzat egyharmad arányban járult hozzá az energetikai korszerűsítéshez, amelynek nemcsak a fűtésszámla csökkenése a hozadéka, hanem a lakóépületek megszépülése, a homlokzat felfrissülése is. Bár jelenleg nincs állami kiírás, Pakson ismét megnyílik a lehetőség a folytatásra: idén 100 millió forintot különített el a paksi önkormányzat a panelépületek energiamegtakarítást eredményező beruházására – a pályázat kiírásáról szerdai rendkívüli ülésén dönt a képviselő-testület.

A panelprogram mellett az önkormányzat lehetőséget teremt a hagyományos épületek energetikai korszerűsítésére is, amely évről évre nagy népszerűségnek örvend. A helyben kiírt – és tartalmát tekintve az államinál lényegesen egyszerűbb – pályázat keretében társasházak, családi házak pályázhatnak utólagos hőszigetelésre, nyílászáró cseréjére, illetve fűtéskorszerűsítésre. Ebben az esztendőben 30 millió forintos keret áll majd a pályázók rendelkezésére, amelyről ma döntenek a város vezetői.