A parlagfű irtása kötelező feladat

A parlagfű legintenzívebb növekedési időszaka a július, a virágpor legnagyobb tömegben e hónap végén és augusztus hónapban szóródik, ezért az ingatlantulajdonosoknak, földhasználóknak június 30-ig végre kell hajtaniuk a gyom irtását, azt követően pedig a parlagfű virágzását, az allergén pollen levegőbe kerülését folyamatosan meg kell akadályozniuk. A védekezés legegyszerűbb módja a június végétől havonta legalább két-három alkalommal végzett kaszálás, esetleg a vegyszeres gyomirtás. A művelési cél nélküli talajbolygatás nem célravezető, hiszen csak serkenti az egész szezonban folyamatosan csírázó parlagfű szaporodását. A parlagfű veszélyes gyomnak tekinthető, ezért kötelező az ellene való védekezés!

A parlagfű-mentesítést elmulasztókkal szemben közérdekű hatósági védekezést rendelhetnek el. Nemcsak termőföldön – amelybe a zártkertek is beletartoznak –, hanem belterületen, ipari, kereskedelmi és egyéb telephelyeken, utak, vasutak, vízpartok mentén is. A kényszerkaszálás teljes költségét a föld használója, tulajdonosa köteles megtéríteni, amely a helyi feltételektől függően több tízezer forint is lehet hektáronként. A megtérítendő költség nem azonos a növényvédelmi bírsággal, amit 15 ezer és 15 millió forint közötti összegben, az eljárás költségén felül szabnak ki. A költségek meg nem fizetése esetén azok adók módjára behajthatóak.

A helyzet évről évre javul, köszönhetően a felvilágosító akcióknak és a lakosság, valamint az intézmények tudatos, környezetüket védő, gyommentesítő akcióinak, egyre kevesebb a parlagfű Pakson, mondta el Cseh Tamás. A DC Dunakom Kft. részlegvezetője arról is tájékoztatott, hogy a senkihez sem tartozó bel- és külterületeken is megoldott a parlagfű irtása, hiszen a májusban elindított újabb országos közfoglalkoztatási program keretében meghirdetett, már korábban is nagy sikerű parlagfű-mentesítést célzó pályázaton idén is sikeresen szerepelt a Paksi Többcélú Kistérségi Társulás, és harminc fő foglalkoztatására nyert közel 9 millió forintot. Ebből a keretből Pakson 12 közfoglalkoztatott feladata három hónapon keresztül a parlagfű kézi gyomlálással, kaszálással és kapálással történő irtása. A tapasztalatok azt mutatják, hogy városunkban az első figyelmeztető szó elegendőnek szokott bizonyulni, tavaly az önkormányzat egyetlen esetben sem szabott ki bírságot. Az ellenőrzések bejelentések alapján történnek, idén még nem érkezett jelzés parlagfűvel szennyezett területről, tudtuk meg Tóth Krisztinától, az önkormányzat környezetvédelmi ügyintézőjétől.