Két keréken a londoni olimpiára

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Két kerék helyett hármon, oldalkocsis Pannóniával, Hunyadi Bencével az oldalán vág újabb gigantikus kalandba Treszl Gábor: június 23-án ismét útjára indul a Pannónia-expedíció az idei olimpiai játékokra. Természetesen a veterános zarándokút nem nyílegyenesen Londonba vezet. Ahhoz, hogy a fiúk a helyszínen szurkolhassanak honfitársaiknak, barátaiknak, 12 ezer kilométeres túrát tesznek meg Olaszországon, a francia és spanyol riviérán, a délvidék egzotikus területein, Marokkón és Tunézián keresztül, majd a Gibraltárnál visszatérve folytatják útjukat a cél felé. Treszl Gábor és Magyar Zoltán 2008-ban életük nagy vágyát beteljesítve jutottak el a 47 éves Pannónia T5 típusú oldalkocsis motorkerékpárjukkal a pekingi olimpiára, átvágva egész Eurázsián, Szibérián, a Góbi-sivatagon, majd ugyanígy hazafelé. A 24 ezer kilométeres távolság teljesítéséhez az indulást megelőző években komoly felkészülésre volt szükség, például hosszabb tesztutakra a pszichikai teljesítőképesség, valamint a motor korlátainak felméréséhez. Az indulást most is hosszas felkészülés, ráhangolódás előzte meg, árulta el Treszl Gábor hozzátéve, ezúttal a hőség lesz az egyik legnagyobb ellenfelük. A motor felkészítését ráadául hátráltatta, hogy egy hónappal ezelőtt baleset következtében megrongálódott az eleje, de sikerült elhárítani a problémát. A közel kéthónapos útra társával, Hunyadi Bencével háromnegyed éve céltudatosan készülnek. Bence motorok, főként a veterán járművek iránt érzett szenvedélye régre nyúlik vissza, de első Pannóniáját csupán három éve vette meg Gábor segítségével. Mint mondja, nagy kihívást jelent, hogy az út hossza miatt minden eshetőségre nem lehet előre felkészülni, de kész az életre szóló kalandra.

Annyi biztos, hogy a gigantikus úti cél nem kis elhivatottságot és kitartást kíván a fiúktól: Gábor és Bence szombat délelőtt 11 órakor a Közlekedési Múzeumtól indul elsőként Csongrádra, ahol az őket támogató helyi motorosokkal találkoznak. Másnap indulnak az Adriai-tenger északi medencéjében található Doberdó-fennsíkhoz, a magyar hadtörténelem egyik legfontosabb emlékhelye felé, ahol több ezer magyar katona vesztette életét az első világháború alatt. Majd útjukat a Vatikán felé folytatják, onnan a francia és olasz riviéra felé vezet az út, majd Marokkóba, ahol 10 napos túra során az Atlanti-óceánhoz és az Atlasz-hegység hófödte csúcsaihoz is ellátogatnak. A Gibraltári-szorosnál visszatérve Európa legnyugatibb pontja, egy Lisszabon melletti kis település felé veszik az irányt, majd a Pireneusokon át Franciaországba, a Párizs környéki Trianon-kastélyhoz, ahol elhelyezik a Magyarok Világszövetségétől kapott zászlók egyikét. Gábor és Bence a tervek szerint július 28-án ér Londonba, ahol együtt szurkol majd a magyar sportolóknak, majd augusztus 7-én indulnak vissza Brüsszel és Amszterdam, Svájc, Németország, Franciaország és az Alpok érintésével. A hazafelé vezető út egyik különleges helyszíne a sváci Wallis kanton, ahol régi hunok utódai élnek a hegyek között, mondta el Treszl Gábor.

A nem mindennapi túráról a Paksi Hírnök Blog állandó rovatot indít június 25-től, a paksi motorosok kalandjairól hetente háromszor friss beszámolóval jelentkezünk. Aki indulás előtt még személyesen is szerencsét kívánna a zarándokoknak, az megteheti péntek délután négykor a Kölesdi úti garázssoron, ugyanis onnan búcsúzik barátaitól és rokonaitól Gábor és Bence.