Paks is a nyertesek között

Paks városa a térségi hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítására pályázott a paksi atomerőmű által létrehozott Jövőnk Energiája Térségfejlesztési Alapítványhoz. A kuratórium tegnap, Szakmáron tartott ülésén döntött úgy, hogy támogatja a város igényét, és még azon kívül huszonkét másik pályázatot. Az alapítványhoz, mint Szmola J. Ernő, a kuratórium egyik tagja elmondta, több mint 400 millió forint értékben 29 pályázat érkezett be. Huszonhárman jártak sikerrel, s összesen 246 millió forinton osztoznak.  Az odaítélt támogatás összességében hárommilliárd forintnyi fejlődést generál az érintett térségekben, azaz a paksi, a kalocsi kistérségben, valamint a szekszárdi térség északi részén, összesen negyvenegy településen.

Fotó: Vida Tünde

A nyertesek között van a madocsai önkormányzat, amely az alapszolgáltatási központot újítja fel, a pusztahencsei, amely az integrált közösségi és szolgáltató tér kialakításához igényelt forrást. Sikerrel pályázott Bikács a könyvtár felszerelésére, Györköny a játszótér építésére és a ravatalozó felújítására, de a nyertesek között van Szekszárd, Szedres, Fadd és Kalocsa. Szmola J. Ernő a dunapataji és újteleki termelői piacot – mint nyertes projekteket  – is kiemelte, mondván, hogy itt saját termékeiket értékesíthetik komfortos körülmények között a helyi termelők.

Mittler István kommunikációs megbízott arról is tájékoztatott, hogy idén még egyszer mód lesz pályázatok benyújtására. A határidő kissé szoros: 2012. augusztus 15-ig várják az igényeket, a keretösszeg 204 millió forint.

Annak érdekében, hogy a kistelepülések nagyobb eséllyel pályázhassanak, módosították a megítélhető támogatás mértékét. Eddig a beruházási költségeknek legfeljebb 65 százalékát nyerhették el a pályázók, a jövőben viszont a mérték függ az összértéktől: ötmillió forint alatt 95, 5 és 15 millió között 80, míg az annál nagyobb értékű projekteknél 65 százalék lehet a maximális támogatás.