A stresszteszt tapasztalataira épülő cselekvési terv készült

Határidőre benyújtotta a paksi atomerőmű a nukleáris hatósághoz azt a cselekvési tervet, amely a múlt évben végzett célzott biztonsági felülvizsgálat, azaz stresszteszt nyomán elhatározott intézkedések ütemezését tartalmazta. Az Országos Atomenergia Hivatal – mint ahogyan honlapján olvasható – ellenőrzési eljárása keretében értékelni fogja a javító intézkedéseket, valamint az előzetes ütemezés megfelelőségét. Lényegében az összes, atomerőművet üzemeltető ország és vállalat értékelte a fukusimai atomerőműben kialakult súlyos baleset tanulságait, annak érdekében, hogy meghatározzák azokat a lehetőségeket, amelyekkel az atomerőművek nukleáris biztonsági szintjét növelhetik.

Az Európai Unió a felülvizsgálatban részt vett tagországaitól elvárja, hogy az intézkedések végrehajtására, ellenőrzésére és követésére vonatkozóan ütemtervet még idén elkészítsék. Az egységes megközelítést biztosító alapelveken az Európai Nukleáris Biztonsági Hatóságok Csoportja, az ENSREG jelenleg is dolgozik.

A magyar cbf-jelentést, amelyet múlt év decemberére készített el az OAH, az Európai Unió szakértői pozitívan értékelték. Megállapították, hogy a magyar felülvizsgálat és az arról készült jelentés kellően alapos, a nemzetközi felülvizsgálat során nem tártak fel olyan biztonságnövelési lehetőséget, amelyet a hazai szakemberek ne vettek volna figyelembe, az elhatározott intézkedéseket pedig megfelelőnek tartották. Ugyanakkor felhívták a magyar hatóság figyelmét, hogy szorosan kövesse nyomon az elhatározott intézkedések végrehajtását és biztosítsa, hogy a tervezett átalakítások elérjék a kívánt hatást.

Az OAH közleménye kitér arra is, hogy a nemzetközi felülvizsgálat során pozitívan értékelték a magyar jelentésben leírt eredményeket és a felülvizsgálat során adott válaszokat. A felülvizsgálók nagyra értékelték a magyar fél részéről tapasztalt nyitottságot és együttműködő készséget.