Cáfolják a Blikket: nincs horror a paksi kutyamenhelyen

A hőség megviseli a paksi kutyamenhelyen élő állatokat is, de korántsem olyan drámai a helyzet, mint az az egyik bulvárlap írta. A Blikk beszámolója szerint hullani kezdtek az ebek a telepen és fertőzésveszély van. A lapnak Lakos György, a Felelős Állattartás Nemzeti Civil Program koordinátora nyilatkozott mondván, hogy „a 40 évvel ezelőtt fúrt, ősrégi kút az idők folyamán egyre iszaposodott, a rettentő szárazságban pedig végképp elapadt a vize. A menhely 450 állata egy pillanat alatt víz nélkül maradt, és sorra hullani kezdtek a jószágok. Először az idősebb kutyákkal végzett a szárazság és a forróság, néhány nap alatt elpusztult 16 kutya.”. A paksi kutyamenhely nevében az interneten cáfolat jelent meg. Gál Tiborné, a telep vezetője lapunknak is megerősítette, szó sincs arról, hogy hullanának az állatok, arról pedig főként nem, hogy „a helyet ellepte az ürülék és a döglegyek, ezek pedig az emberre is veszélyes betegséget terjeszthetnek. Ha hamarosan nem lesz megoldás, elképzelhetetlen járvány következhet.”  Gál Tiborné azt mondta, a környék kútjaiból az utóbbi években valóban eltűnt a víz. A menhelyé mindeddig kivétel volt, de most – ebben a rendkívüli szárazságban – nekik sincs vizük. Eleinte pénzért szállítatták ki a szükséges mennyiséget, most viszont segítségükre sietett a paksi vízmű, amelytől a szükséges mennyiséget – napi három köbmétert – térítésmentesen kapnak.

Fotó: Mezőföldvíz Kft.

A Mezőföldvíz Kft. szervezési és kommunikációs osztályvezetője, dr. Hanol János ezt megerősítette. Mint beszámolt róla, péntek este kaptak értesítést a NOÉ állatvédő szervezet közvetítésével a paksi kutyamenhelyen kialakult kritikus vízhiányról. – Az országos bulvármédia állításával ellentétben nincs horror, a kutyák nem haldoklanak, a telepen a rend fenntartható, a túlzó állításokkal ellentétben sem a fekália, sem a döglegyek nem okoznak problémát, és a járványveszéllyel riogatás is alaptalan – szögezte le dr. Hanol János. A több mint 400 ebet eltartó telepen a közöltekkel szemben nem16, hanem nyolc idősebb eb pusztult el, mert megviselte őket a hőség. Az itatáshoz, fürdetéshez tartályt, műanyag ládákat szállítottak a telepre. Ebben a vízműves dolgozók mellett a tűzoltók is segítséget nyújtottak.

A Mezőföldvíz Kft. kétnaponta ingyenesen hordja a friss vizet a telepre, ameddig a hőség és kritikus helyzet meg nem oldódik, tájékoztatott az osztályvezető.

Gál Tiborné azt mondta, hogy egy új kút fúrása jelentene megoldást, de erre most nincs pénzük. Valószínűleg segítő szándék vezérelte azt, aki dramatizálta a helyzetet, de ilyen áron senkitől sem kell segítség, fűzte hozzá a menhely vezetője.