Örkény lesz a főszereplő a „határtalan táborban"

Forrás: Paksi Hírnök archív

Az idei évben már 19 éves a Határon Túli Magyar Középiskolások Tábora, amelynek fő témája ezúttal Örkény István ezerszínű írói világa lesz emlékezve a Kossuth-díjas alkotó születésének 100. évfordulójára. A kulturális központ által szervezett cseresznyési táborba kilenc helyről, Erdélyből (Kolozsvár, Déva, Lupény, Petrozsény, Temesvár, Marosvásárhely), a Felvidékről (Galánta), Kárpátaljáról (Visk) és a Vajdaságból (Szabadka) érkeznek diákok és tanárok. A program megnyitója július 22-én lesz: a rendezvény ezúttal a sóstói táborban kezdődik, Paksra július 29-én látogatnak el a résztvevők. A diákok közül vannak, akik ez alkalommal járnak először Magyarországon, de akadnak köztük rendszeresen visszajáró táborozók is. Ismereteinek bővítése érdekében minden évben kiemelkedő kulturális évfordulóhoz kötődő témára építik a programokat különböző kiscsoportos műhelymunkák segítségével. Örkény munkásságát idén egyedülálló módon olyan előadók is bemutatják majd, akik személyes jó ismerősei, rokonai, barátai voltak, a diákok többek között találkozhatnak Radnóti Zsuzsával, Jászai Mari-díjas dramaturggal, Örkény István özvegyével is.

A táborban hat csoportban zajlanak majd a műhelymunkák, lesz vers- és prózamondó csoport, amely két különálló zenés-irodalmi műsorral készül, ezeket a református istentiszteleten és a paksi záró gálán mutatják be. A zenés csoport a vers- és prózamondó csoport két műsorát színesíti zenés produkciójával. A dráma csoport Örkény István műveit dolgozza fel szituációs feladatok, valós élethelyzetek és különböző drámajátékok során és a záró gálán egy rövid színielőadást mutatnak be. Az újságíró csoport tagjai saját maguk írják és szerkesztik meg a tábor irodalmi lapját, a Visszhangot. Riportokat készítenek az előadókkal, összefoglalókat írnak az előadásokról, tudósítanak a tábori élet eseményeiről. A fotó csoport tagjai megismerkednek a professzionális fotózás alapvető technikai és esztétikai feltételeivel, majd az újságíró csoporthoz hasonlóan a megszerezett ismeretek hasznosításával dokumentálják a tábor eseményeit. Az elkészült fotókból egy komplett kiállítást állítanak össze a záró gálára.

A filmes csoport tanulmányozza a filmkészítéshez szükséges technikai eszközöket, azok használatát, majd elkészítik a tábor filmjét, amelyet szintén a záró gálán mutatnak be a vendégeknek. A táborban sok egyéb más mellett lesz még humorest és drámafoglalkozás, Pakson pedig játékos, ismeretterjesztő vetélkedőkkel várják a résztvevőket, akik a Szaggató zenekarral és Kosnás Árpád közreműködésével egy hagyományőrző esten búcsúznak a várostól. A rendezvény részletes programja megtalálható a kulturális központ honlapján.