Pásztorvirtus ihlette a trendi edzőeszközt

Fotó: Molnár Gyula

Egy több száz éves bolgár játék, a kecskehordás vált trendivé a fitneszvilágban. No nem egykori formájában: egy bolgár származású olimpikon újraértelmezve az egykori, pásztorok körében elterjedt tradíciót, az Amerikai Egyesült Államok olimpiai birkózóinak fejlesztett ki olyan eszközt, amely mára az egyik legdivatosabb fitnesz eszközzé nőtte ki magát. Hogy a magyar klubok elenyésző része bővítette vele eszközarzenálját, annak oka egyebek mellett az, hogy csupán az Egyesült Államokból beszerezhető, egyedi készítők pedig kis számban foglalkoznak gyártásával. Ezen kevesek egyike egy paksi fiatalember, Zsigó Richárd is, aki nemrégiben ajánlott fel párat a különlegességből az Atomerőmű Sportegyesület számára. Bor Barna olimpiai kiutazása előtt mutatta be riporterünknek az eszköz helyes használatát: a magyarul bolgár zsákra keresztelt eszközt az éremesélyes paksi dzsúdósnak Zsigó Richárd ajándékozta amellett a másik három mellett, amelyet a piros-kék klubnak készített a paksi sportolók felkészülésének támogatására.

Richárd maga is a küzdősportok szerelmese, az új sportszerre az interneten talált rá, majd nehéz beszerezhetősége miatt döntött úgy, hogy elkészíti sajátját. A homokkal töltött bolgár zsák eredeti marhabőrből, illetve nagyon erős vászonból, például vitorlavászonból készül közel tíz óra alatt, így kiemelkedő a strapabírása, részletezi a készítő. A bolgár edző még 2005-ben a test dinamikus mozgatásának fejlesztésére alkotta meg a kecske alakjára hajazó zsákot a tengerentúli olimpiai birkózók számára, majd rohamosan teret hódított az Egyesült Államokban és a brit szigetországban.

[youtube http://www.youtube.com/watch?v=ggmpisjjtTU&version=3&hl=hu_HU&rel=0]

A legkisebb méretű eszköz súlya 11 font, vagyis körülbelül 5 kilogramm, a legnagyobb pedig 23 kiló. Bár ez a funkcionális edzőeszköz igen sokszínű, használható a törzsizomzat, az állóképesség fejlesztéséhez, súlycsökkentéshez és a gerinc melletti izmok erősítésére is, ráadásul kortól és nemtől függetlenül alkalmazható, a külföldiekkel szemben a hazai szakma még nem fedezte fel magának, mondta el lapunknak Lacza Zsolt, az Optimum Funkcionális Tréning Centrum edzője, ahol rövidesen az edzeni vágyó paksiak is kipróbálhatják a divatos eszközt. A bolgár zsákot szakmai lapok a birkózók, dzsúdósok és ökölvívók számára ajánlják elsősorban, de a gyakorlatok helyes elsajátítása után bárki számára ajánlott. A szakember szerint a funkcionális eszközökben, mint az említett zsákban is, kiváltképp az a jó, hogy nem csak élsportolók és komoly eredményt elérni kívánó személyek számára alkalmas, a hétköznapi emberek mozgását is javítja.