Szigorodik az állattartási rendelet

Január elsejétől minden négy hónaposnál idősebb kutyát kötelező lesz transzponderrel – azaz mikrochippel – megjelölni, és a már megjelölt, de még nem regisztrált kutyákat december 31-ig regisztráltatni kell az állami ebadatbázisban – erről is rendelkezik az állattartási szabályokat szigorító, szerdán életbe lépett kormányrendelet. A mikrochip behelyezésének költségét az Állatvédelmi Törvény 3500 forintban maximalizálta (ez az összeg nem tartalmazza az állat előzetes vizsgálatának díját), de a későbbi esetleges adatmódosítások ingyenesen lesznek elvégezhetők az állatorvosoknál.

Augusztus 1-jétől az állatvédelmi bírság alapösszege ötezer forintról tizenötezerre nő, de többszöri jogsértés esetén akár több százezer forintos bírságot is ki lehet majd szabni. Tilos pédául kistestű ebet 10, közepes testűt 15, nagytestű kutyát 20 négyzetméternél kisebb területen tartósan tartani. Továbbá tilos kistestű kutyát 4, közepes testűt 6, nagytestű kutyát 8 méternél rövidebb eszközzel tartósan kikötni. Rendelkeztek arról is, hogy tilos gerinces állatot gömb alakú akváriumba rakni, valamint, hogy a kutya-, a macska- és a görénykölyköket nyolchetes korukig az anyjukkal kell tartani. A szigorítás kimondja, hogy a kutyák farkát csak az állat hétnapos koráig szabad kurtítani.

Az állatvédelmi bírság alapösszegét a jogsértés körülményeitől függően felszorozzák. Büntetés kiszabásánál a legmagasabb, 10-es szorzót akkor kell alkalmazni, ha valaki állat kínzott, azt szélsőségesen rossz körülmények között tartotta vagy az elűzte, elhagyta, kitette. Ez esetben a bírság összege százötvenezer forint.