Belakták a csónakházat

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Megkapta az új csónakház kulcsait, és megkezdte a beköltözést a LaDIK, azaz a Legyen a Duna Igazi Közügyünk Közhasznú Egyesület. Ezzel még koránt sincs megoldva a helyzet: sok ember sok-sok munkája kell ahhoz, hogy a létesítmény a Dunát szerető emberek szolgálatában álljon – derült ki az egyesület titkára, Appelshoffer Regina szavaiból. Mint elmondta, mostanság egymást érik a közgyűlések, elnökségi ülések, hiszen meg kell határozniuk a ház használatának rendjét, és vannak más sürgős teendők, például egy lépcső megépítése, egy stég, kikötő létesítése, hogy vízre lehessen tenni a hajókat, ami a létesítmény tényleges használatához nélkülözhetetlen. A könnyűszerkezetes, kétszintes épület az önkormányzat beruházásában Klenk Csaba Ybl-díjas építész tervei alapján, a BA-TU Építőipari Kft. kivitelezésében épült meg. A benne lévő tárolókapacitás az egyesület eddigi felmérései alapján elegendő a vízi járművek, tartozékok tárolására. Mint arról Appelshoffer Regina beszámolt, készülve az átvételre összeírták az igényeket, s a legutóbbi közgyűlés hivatalos napirendi pontjainak megtárgyalása után a csónakházhoz mentek, hogy a helyszínen összegezzék további teendőiket.

A közgyűlésen az eddigi munkát összegezték. Ennek kapcsán a titkár azt mondta: hatalmas eredmény, hogy egy 2009-ben alakult egyesület eddig jutott. Komoly sikernek tartja, hogy elkészült a csónakház, amelyet szerződés szerint ők üzemeltetnek. Szintén jelentős lépés, hogy az önkormányzattal karöltve sikeresen pályáztak: a Nemzeti Család- és Szociálpolitikai Intézettől elnyert 750 ezer forint lehetővé teszi, hogy elkészüljenek egy kikötő, csónakleeresztő tervei, a csónakház pedig komfortosabbá válhat azáltal, hogy rönkbútorok kerülnek az udvarára. A titkár hozzáfűzte, hogy hamarosan meglesznek az engedélyek a kikötő létesítésére, ami viszont az anyagiak hiánya miatt több lépcsőben, elhúzódva valósul meg. – Első körben a cél egy olyan lépcsősor, ami kellően széles, hogy kajakot, kenut, könynyebb csónakmotort le lehessen vinni. Egy stég vagy kikötőponton is elengedhetetlen ahhoz, hogy használható legyen a ház – fogalmazott a titkár. A cél, hogy mindenki használhassa a házat, a leeresztőt, s ezzel hozzáférjen a Dunához. Ugyanezt szeretnék elérni azzal is, hogy bárki által kölcsönözhető hajókat tartanak. Már van is kettő – egy kenu és egy kajak –, s bíznak abban, hogy több felajánlás is érkezik. Ezek a közös járművek olyanoknak is megadják a folyón való kikapcsolódás élményét, akik nem tudnak vagy nem akarnak saját hajót tartani. – Mi azt szeretnénk, hogy ez olyan vízi bázis legyen, ami arra szolgál, hogy bárki elérhesse a Dunát – emelte ki Regina. Mint mondta, az önkormányzattól határozatlan időre kapták meg a ház használati jogát, bérleti szerződés alapján, bérleti díj fejében.

Az egyesület tagjai, jelenleg 64 fő, kulcsot kapnak (ezek már elkészültek, átvehetők) a létesítményhez, amit önállóan használhatnak, de mindig lesz „felelős”, aki mások számára is elérhető, s naponta többször megfordul a csónakháznál. A titkár arról is tájékoztatott,
hogy a közgyűlésen Weisz Mátyás lemondott az elnöki tisztségről. Weisz Mátyás annyit mondott, hogy nem szeretné az egyesületet a kapcsolattartásban akadályozni. Appelshoffer Regina hozzátette, hogy a jelölőbizottság szeptember végére ígért jelölteket a megüresedett posztra.