Módosult a biztonsági övezet

Fotó: Paksi Hírnök archív

Módosította a paksi atomerőmű biztonsági övezetének kiterjedését az Országos Atomenergia Hivatal. Az augusztus 2-án hozott határozat a 2011. december 27-én megindított eljárást zárja le, ennek eredményeként az eddigi zónához képest kisebb lett a biztonsági övezet.

Elsősorban a jelenleg is a paksi atomerőmű tulajdonában lévő területekre terjed ki, illetve ahol azon túl terjeszkedik, ott ez a mérték nem éri el a 300 métert. Ez azt jelenti, hogy Paks Csámpa belterületi ingatlanjaira nem terjed ki, ahogy Dunaszentbenedek és Uszód községek területére sem. Ezzel a változással a jelenleg építési tilalommal terhelt ingatlanok döntő részén az összes olyan korlátozás föloldhatóvá válik, amelyet a korábbi biztonsági övezet fennállása miatt rendeltek el, írja a fortunaradio.hu.

A biztonsági övezetről szóló kormányrendelet-tervezet kiemeli, hogy a szemléletváltás nem csökkenti a nukleáris biztonságot, hiszen az évtizedes méréseken alapuló vizsgálatok igazolják, hogy a biztonságiövezet-távolságok egyáltalán nem jelentenek sugárvédelmi kockázatot. Az üzemeltetés tapasztalatai azt mutatják, hogy a biztonsági övezet határánál folyamatosan tartózkodó személy számára előírt sugárterhelési korlátot már az üzemi területen sem lépik túl.