Perpatvar a kegyeleti piacon

A korábbinál drágábban szállíttatja Tolna halottait a megyei rendőrség, miután a kiírt pályázaton kizárták a jelentkezők felét arra hivatkozva, hogy az általuk kínált ár túl alacsony, írja az Index.hu. A rendőrséggel eddig szerződésben álló cég kilométerenként 35 forintért fuvarozta a halottakat, a jelenlegi pályázatot egy 80 forintos kilométerárat ajánló nyerte.

A Tolna megyei Rendőr-főkapitányság meghívásos pályázatára csak olyan cég adhatott be ajánlatot, amely képes legalább két halottat egyidejűleg elszállítani, és amely vállalta 24 órás ügyelet fenntartását, valamint azt, hogy rendkívüli haláleset esetén a halottat az értesítéshez képest egy órán belül a boncolás helyszínére szállítja. A hatóság két vállalkozás ajánlatát minősítette megfelelőnek, ebből a nettó 80 forint/kilométer árat kínáló paksi Pantar Bt.-t kiáltották ki győztesnek, pedig érkezett 35, 37, 45, 52, 59 és 73 forintos ajánlat is.

Korábban a Gyertyaláng Temetkezési Kft. volt a rendőrség hivatalos halottszállítója, ők nettó 35 forintért vállaltak egy kilométert, de a túlságosan alacsony árajánlatot tévőket ezúttal kizárták a versenyből. Az Index.hu azt írja, mivel sok temetkezési vállalat lett Tolnában, a cégek ölre mennek egy ilyen pozíció megszerzéséért, így a legtöbb ajánlattevő most megpróbálja megtorpedózni a döntést.

Az online hírlap cikke szerint a rendőrség rendszerint a rendkívüli halálesetekkor viteti el a holttestet, ilyenkor ugyanis további vizsgálatok szükségesek; ilyen rendkívüli halál a gyilkosság, öngyilkosság, de egyes balesetek is ide tartoznak. Ilyenkor a rendőrség megy helyszínelni, majd felhívja a kapitánysággal szerződésben álló vállalkozót, aki egy órán belül a helyszínre ér, és elviszi a halottat a boncolás helyszínére. A rendkívüli halálesetek közül az egyik leggyakoribb az öngyilkosság, a KSH adatai szerint 2010-ben 2492 ember vetett véget az életének.