Programajánló a kulturális központban

A hét derekától vasárnapig minden nap izgalmas programmal várja a látogatókat a Csengey Dénes Kulturális Központ. A nyári szünetet követően a filmkedvelők örömére ismét beindul a mozi, szerda este 20 órakor Matthias Schoenaerts főszereplésével a Bikanyak című művészfilmmel indul a nagyüzem.

A belga krimi főszereplője a vallon-flamand nyelvi határ közelében élő izomkolosszus marhatenyésztő, Jack Vanmarsenille. Társa, az állatorvos egy kétes ügyletbe keveri a hírhedt hormonmaffia fejével, akit egy utánuk nyomozó zsaru meggyilkolásával vádolnak. A filmet az idei Oscar gálán a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában is jelölték, ám hazai premierjére mostanáig várni kellett.

– Forrás: facebook.com/Matthias Schoenaerts

Augusztus 30-án 17 órakor az AlternArt Művészeti Egyesület és az atomerőmű közös pályázatának anyagát bemutató kiállítás nyílik meg a ház nagykiállítójában, a tárlat a Magyarország egyetlen atomerőműve művészi szemmel” címet viseli. Az alkotások célja megmutatni a létesítmény emberközelségét.

Pénteken 20 órakor a Szégenytelen című angol filmdrámát vetítik a moziban a szívtipró Michael Fassbinder főszereplésével. A főhős szex-függő és érzelmi analfabéta, csupán a testiségen keresztül érzi, hogy él. A rendező, Steve McQueen azonban korántsem a zsigeri vágyakat szándékozta felkorbácsolni filmjével, hanem a lelki sebeket, amelyeket a főszereplő másoktól eltérően nem alkohollal vagy drogokkal próbál befoltozni, hanem a túlhajszolt testiséggel.

Györköny szomszédol a kulturális központban szeptember elsején szombaton, hogy megismertesse természeti, környezeti, szellemi értékeit, hagyományait. Művészeti és termékbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, magyar és sváb táncokkal, zenével, népviseleti bemutatóval, játékokkal, gasztronómiai ínyencségekkel és egyéb meglepetésekkel várják a település képviselői az érdeklődőket. Az eseményen résztvevők maguk is kipróbálhatnak régi mesterségeket, kézimunkákat, egyebek mellett a tutyi- és kapcakötést, rokka-fonást és a szappanfőzést. A Mini Expón megismerhetik helyi termelők portékáit, emellett lesz fánkparti és zumba bemutató is, majd az estet 19 órakor a Bábel zenekar koncertje zárja.