Felesleges volt a korlátozás

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Az elmúlt héten több olvasónk is megkereste lapunkat azzal a kérdéssel, a Paks mellett haladó 6-os főúton milyen okból került ki sebességkorlátozó tábla. Az autóval gyakran közlekedők bizonyára tapasztalták, hogy közel egy hónapig két hatvanas és negyvenes, valamint egy útszűkületet jelző tábla szólította fel a kormány mögött ülőket a lassításra a két benzinkút között található szakaszon. Noha útszűkület nem is, egy építkezés akadályozhatta volna az autósokat a zavartalan közlekedésben, amennyiben a munkálatok valóban zajlottak volna. Az észrevételeknek eleget téve szerkesztőnk megkereste a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Tolna Megyei Igazgatóságát azzal a panasszal, miszerint egy hosszú idő óta álló építkezés ellenére hetek óta korlátozzák az autóval közlekedőket.

A közútkezelő paksi üzemmérnöksége megbizonyosodva az észrevétel jogosságáról még aznap megszüntette a sebességkorlátozást. A táblák befordítva, de a helyszínen maradnak, amíg a főút melletti építkezés azt megköveteli. Lapunk az építkezésben érintett vállalkozót, Arnold Józsefet is elérte, aki készséggel válaszolt kérdéseinkre. Az Arko Kft. ügyvezetője elárulta, egy lakatosüzem beruházása zajlik az érintett területen, amelynek behajtói készülnek. A bekötőút építését hamarosan folytatják, így csupán pár hétig lehet még szükség a táblákra.

Naponta sok millió forintot lehetne beszedni azoktól az autósoktól és motorosoktól, akik a kint felejtett, esetleg ok nélkül kihelyezett jelzőtáblákat semmibe veszik. A közlekedőknek nincs joguk felülbírálni a szabályokat, akkor sem, ha az indokolatlan jelzőtáblákért a közútkezelőt terheli felelősség. Ebben az esetben noha a helyzet a munkálatok elkezdésével némileg megváltozott, az útpálya minősége változatlan maradt, az aszfaltot nem marták fel, sávelhúzás sem történt és a hosszú, egyenesen belátható főút látszólag nem adott okot a drasztikus sebességkorlátozásra. A probléma, hogy az indokolatlannak tűnő korlátozásoknak nemcsak morális, hanem kézzel fogható hatása is van. Ha a közlekedő azt látja, hogy a tábla úgymond dísznek van az út szélén, akkor előfordulhat, hogy máshol is megkérdőjelezi az értelmét, csorbul a forgalmi rend tekintélye. Hosszú távon sem a forgalomban résztvevőknek, sem a hatóságnak nem kedvez, ha az autósokat gyakorlatilag belekényszerítik a szabálytalan vezetésbe és ezzel csökken a  közlekedési morál.