Gépkocsiszerzési támogatás

A kormány döntése értelmében szeptember 8-tól a súlyos mozgáskorlátozott személyeken kívül az egyéb fogyatékossággal élő személyek is igényelhetnek személygépkocsi szerzési támogatást.

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségük biztosításáról szóló 1998. évi XXVI. törvényben definiált súlyos fogyatékosság a mozgásszervi fogyatékosok körén túl az értelmi fogyatékosok, az autisták, a látási fogyatékosok, valamint a hallási fogyatékosok esetében is eredményezhet olyan állapotot, amely jelentős közlekedési nehezítettséggel jár együtt, tömegközlekedési eszköz igénybe vételét megnehezíti vagy lehetetlenné teszi.

Azok az igénylők, akik vezetői engedéllyel rendelkeznek önállóan, azok pedig, akik nem rendelkeznek vezetői engedéllyel, a rendelet szerinti szállítást végző személy nyilatkozata alapján igényelhetik a támogatást, tájékoztatta lapunkat Jantnerné dr. Oszvald Ágnes hivatalvezető. Szállítást végző személy lehet a szülő, házastárs, élettársi nyilvántartásba bejegyzett élettárs, a súlyos mozgáskorlátozott személlyel legalább egy éve közös háztartásban élő gyermek vagy testvér, illetve a súlyos mozgáskorlátozott személy személygépkocsival történő szállítását a közérdekű önkéntes tevékenységről szóló törvény szerinti önkéntes jogviszonyban végző személy.

A 900 ezer forint összegű támogatás új, kézi- vagy automataváltós Suzuki SWIFT 1,2 GLX, illetve Suzuki SX4 modell, a 600 ezer forint összegű támogatás típusmegkötés nélkül, használt személygépkocsi megvásárlásához kérhető, a Széchenyi Bank által nyújtott finanszírozási konstrukcióban. A jogszabály lehetővé teszi, hogy a támogatással – az eddigi legfeljebb négy év helyett – öt éve forgalomba helyezett személygépkocsit lehessen megvásárolni.

A módosítás értelmében a személygépkocsi szerzési és átalakítási kérelmek új beadási határideje szeptember 30. (a korábbi határidő május 15-e volt). Az ügyfelek a gépkocsi szerzési támogatás megállapítása iránti kérelmet a Tolna Megyei Kormányhivatal Szociális és Gyámhivatalánál (7100 Szekszárd, Szent István tér 11-13.) terjeszthetik elő a jogosultságot megalapozó dokumentumokkal együtt. Döntés december 15-ig várható.

A Tolna Megyei Kormányhivatal honlapján megtalálható az új „Kérelem nyomtatvány” és a jogosultsági feltételekről, benyújtandó dokumentumokról szóló tájékoztató anyag, amelyek folyamatosan frissítésre kerülnek a jogszabályi változásoknak megfelelően.