Megszűnnek az állattartási övezetek

Hét napirendi pontot tárgyalt a grémium az önkormányzat szerdai testületi ülésén. Az eseményen Hajdú János ismertette a városatyákkal a 2012. évi költségvetés első félévi végrehajtását. – A bevételek stabilan befolytak eddig, a működési jellegű, intézményfenntartáshoz, városüzemeltetéshez kapcsolódó kiadások pedig időarányosnak tekinthetők. A tervezett beruházások pénzügyileg félévkor természetesen még nem teljesülhettek, hiszen a szerződéskötések csak félév környékére készülnek el, a kiadások realizálása pedig az év vége felé várható. Akkor már más képet mutat a mostani 30%-os teljesítési arány is – fogalmazott Hajdú János polgármester a bevételi és kiadási oldal alakulásáról, amit a grémium egyhangúlag elfogadott.

Megszűnnek az állattartási övezetek: az állattartási rendelet korábban pontosan meghatározta, hogy állatfajonként nagy-, közepes és kistestű állatokból egy portán mennyit lehet tartani. A rendelet a tartás körülményeit, valamint a lakóépülettől, kúttól, illetve egyéb létesítményektől való távolságot is szabályozta. Egy 2012-es parlamenti döntés miatt azonban az önkormányzatnak módosítani kell a szabályozást. A polgármester felhívta a polgárok figyelmét, hogy nincs szó arról továbbra sem, hogy korlátlanul lehet majd állatot tartani, csak az övezetek szűnnek meg. A mostani első fordulót követően egy hónapon belül megalkotja végleges rendeletét a testület, amit az érdeklődők elérhetnek majd az interneten, valamint tájékoztatást kaphatnak a hivatal munkatársaitól is.

A tanácskozáson elhangzott, hogy a németországi Reichertshofen, a felvidéki Galánta és az erdélyi Kézdivásárhely után újabb településsel, a finnországi Loviisával köt testvérvárosi megállapodást a paksi városvezetés. A dokumentum ünnepélyes aláírása szeptember 15-én 10 órakor lesz a Városházán.

Az ülésen szó esett az iskolavédőnői szolgálatról is. A Tolna Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Szakigazgatási Szerv Paksi Kistérségi Népegészségügyi Intézete elkészítette az iskolavédőnői körzetek módosítását, amelyet a gyermeklétszám-csökkenés indokol. Hajdú János polgármester előterjesztése szerint ennek szellemében az önkormányzat változtatott a körzethatárokon.