Vietnamiak tanulmányozzák az atomerőművet

Három héten át a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, három héten át a Paksi Atomerőműben tanulnak vietnami oktatók és kutatók. A kurzus résztvevőinek az  lesz a feladatuk, hogy nukleáris technikai ismeretekre tanítsák a leendő vietnami atomerőművek üzembe helyezőit, üzemeltetőit. Az oktatásban résztvevők már rendelkeznek műszaki alapképzettséggel, sokan közülük külföldön gyarapították tudásukat. Összesen százhúszan vesznek részt a programban három ütemben. Az első csoport szeptember 12-én kezdte meg a kurzust. Az ünnepélyes megnyitót a BME-n tartották, ahol Ngo Duy Ngo, a Vietnami Szocialista Köztársaság Nagykövete azt mondta, több országot megnéztek, de Magyarországot tartották a legmegfelelőbb partnernek a nukleáris szakemberképzésben. – Itt – mint mondta – kiváló szakemberek vannak, a nyitottság példa nélküli, hiszen a paksi atomerőműbe, a működő reaktorokhoz is bemehetnek a látogatók, illetve olyan berendezések és intézmények vannak, amelyek kiemelkedőek. Ő maga az atomerőmű karbantartó gyakorló központját és a műegyetem oktatóreaktorát emelte ki. Elárulta, hogy nem hitték, amikor hazájában mesélt róla, hogy valódi, működő reaktort használnak kizárólagosan oktatási célra.

Fotó: Vida Tünde

Kovács Pál, az NFM klíma-és energiaügyért felelős államtitkára azt mondta, majd’ kétévnyi előkészület után érkezett meg az első csoport. Az együttműködésnek a mostani képzéssel nincs vége, terveznek még doktorandusz képzést és azt, hogy Magyarország részt vállal a majdani atomerőmű üzembe helyezőinek, üzemeltetőinek képzésében is. Dr. Aszódi Attila rektor helyettes, a BME Nukleáris Technikai Intézetének igazgatója beszélt arról, hogy még messze mutatóbb elképzelések is vannak, a vietnami fél felvetette, hogy a BME indítson közös képzést valamelyik vietnami egyetemmel. A Vietnami Szocialista Köztársaság hét egyeteme vesz részt a nukleáris energiaipart megalapozó oktatásban. Dr. Aszódi Attila azt is elmondta, hogy intenzív, gyakorlat orientált képzési programot állítottak össze a hallgatóknak.

A Vietnami Szocialista Köztársaságban a tervek szerint két VVER 1200-as reaktor épül. Az első létesítése 2014-ben kezdődik, üzembe helyezését 2020-ra ütemezték.