Gyutai Adrián: jövőre kategóriát válthat az Alpok-Adria bajnoka

Gyutai Adrián, a MetalCom Adrenalin H-Moto Team motorversenyzője az Alpok-Adria sorozat 125 GP kategóriájának bajnoka lett. A fiatal paksi tehetséggel a bajnokságról és a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

– Mikor kerültél az Alpok-Adria sorozatba, mit kell tudni a versenyről?
– 2009-ben kezdtem versenyezni, ekkor már részt vettem a két hazai, hungaroringi futamon, de az első teljes szezonomat 2010-ben teljesítettem. Már ez az első év is nagyon jól sikerült, hiszen amellett hogy megnyertem a magyar bajnokságot 125SP kategóriában, az Alpok-Adria sorozatban év végén megszereztem a 3. helyet, és futamot is nyertem Lengyelországban. Az Alpok-Adria bajnokság Közép- és Kelet-Európa legerősebb bajnoksága, egy évben kilenc futamot rendeznek Magyarországon, Horvátországban, Szlovákiában, Csehországban, Lengyelországban, Ausztriában és Olaszországban. Egy futam három napból áll: pénteken három szabadedzés és szombaton két időmérő áll a rendelkezésünkre, hogy megtaláljuk a megfelelő beállításokat, és a lehető legjobb rajtpozíciót szerezzük meg, majd vasárnap következik a verseny. Az első 15 helyezett kap pontot, és 1-1 plusz pont jár a pole pozíció és a versenyben elért leggyorsabb kör mellé.

– Hogyan értékeled a szezont?
– A gazdasági válság miatt sajnos egyre kevesebb versenyző és csapat tud részt venni minden futamon, míg régen 25-30 fő indult egy-egy versenyen, az utóbbi időben már az is jónak számít, ha 15-20 részt tud venni. Ennek ellenére a 2010-es és 2011-es szezont is sikerült végigmotoroznom. Tavaly még az Európa-bajnokságra is kijutottam, ahol a lehető legtöbbet lehet tanulni és tapasztalni. Idén megnyertem az Alpok-Adria 125GP kategóriáját, és ezzel megint lehetőségem van részt venni az októberi Eb-n. Családom, csapatom és szponzoraim nélkül ez nem sikerülhetett volna.

– Milyen technikával versenyzel?
– Egy 2002-es évjáratú Honda RS125-el indulok, amivel igazából nagyon elégedett vagyok, hiszen a sok technikai probléma ellenére minden versenyen végig tudtam menni, és hat futamból ötöt megnyertem, így nem panaszkodhatok. Sajnos ez a technika az Eb-re már egy kicsit elavult, mert a Honda 2004-ben befejezte a fejlesztést, így az Apriliák és a Derbik sokkal fejlettebbek, de megpróbáljuk belőle kihozni a maximumot. Akkor már csak rajtam múlik, hogy felvegyem a gyorsabbakkal a tempót.

– Kik voltak a legfőbb riválisok?
– A cseh Ladislav Chmelík és a német Fabian Feldmeier voltak a legnagyobb ellenfelek, igaz, hogy csak pár futamon indultak, mert ők a német bajnokság (IDM) résztvevői, de mindig jókat csatáztunk a legjobb helyekért.

– Milyen lehetőségeid lesznek a 2013-as szezonra?
– Jövőre, ha minden jól megy, kategóriát váltok: az Alpok-Adria sorozat és az Európa-bajnokság Superstock 600 kategóriájában indulnék. Két út közül választhatok. Az egyik, hogy maradok a 125GP/Moto3 kategóriában és egy teljes spanyol vagy német bajnoki szezont mennék (innen a legkönnyebb kijutni a vb-re), de sajnos ehhez az anyagi forrásokat nagyon nehéz előteremteni. A másik, számomra járható út a Superstock 600, ami a 125 után a következő lépcső, és az Alpok-Adria Bajnokság erre tökéletesen megfelel, hiszen itt nagyon kemény küzdelem van mindig, nagyon sokat lehet fejlődni. De addig még nagyon sok munka vár ránk, ősszel és télen elő kell teremtenünk az anyagi hátteret a következő évre. Bízom benne, hogy ezzel az eredménnyel könnyebb lesz támogatókat szerezni.

– A következő verseny?
–  Az Európa-bajnokság lesz október 7-én Spanyolországban. Itt nagyon fontos lenne részt vennem, ugyanis Európa legjobb csapatai és versenyzői között lehetnék. Ide a nemzetközi bajnokságok (olasz, német, spanyol, holland, francia), az Alpok-Adria Bajnokság, a skandináv és a balkán bajnokság első öt helyezettje szerez indulási jogot. Jelenleg az induláshoz szükséges financiális hátteret készítjük elő. Tavaly a 26. helyet sikerült megszereznem, idén már sokkal jobb eredményt szeretnék elérni. Ha az első pontszerző 15-ben végzek, az már jó eredmény lenne. Az utolsó verseny óta sajnos nem ülhettem motoron, elkezdődött ugyanis az iskola (Adrián a Dunaújvárosi Főiskola hallgatója – a szerk.). A versenyig szeretnék egy-két napra elmenni valahova edzeni, de addig is fizikai edzéssel készülök az Eb-re, és természetesen a motorom felkészítését is megkezdtük.