Várja a vállalkozásokat a Paksi Inkubátor- és Akcelerátorház

Indulásukban és piaci esélyeik növelésében segíti a helyi és környékbeli vállalkozásokat a város déli határában megépült Paksi Inkubátor- és Akcelerátorház. A beruházás befejeződött, az ünnepélyes átadást szep­tember 26-án tartották. A bérlők októbertől költözhetnek az európai uniós forrás felhasználásával megépült létesítménybe.

Fotó: Molnár Gyula

Korszerű műszaki tartalommal és elemekkel egy év alatt épült meg a 2500 négyzetméter alapterületű inkubátor- és akcelerátorház a paksi ipari parkban. A létesítmény rugalmas kialakítású, az igényekhez igazodó méretű csarnokokat, modern irodákat és üzleti szolgáltatásokat biztosít bérlői számára. Modern műgyanta padlózata targoncával járható, 11 tonna tengelyterhelést bíró aszfaltutak veszik körül, üveggyapot hőszigetelésű panelekből épült, napkollektorral látták el. Helyiségeit a mozgáskorlátozottak akadálytalanul tudják használni, csakúgy, mint a liftet. Minden csarnokhoz hőszigetelt ipari kapu és berendezett öltöző tartozik, van étkező és teakonyha. Az épületben egy ötvenfős, felszerelt előadóterem, valamint két tizenkét fős tárgyalóterem is a vállalkozók rendelkezésére áll. A ház belső informatikai hálózattal, szélessávú interneteléréssel, szerverrel és a szükséges szoftverekkel is igyekszik vonzóvá tenni önmagát. A nyári hűtés és a fűtés modern, egyedileg szabályozható és mérhető csakúgy, mint a többi energiafogyasztás. A bérlőknek nem lesz gondjuk az épület biztosításával, a lift karbantartásával, a parkgondozással, a téli csúszásmentesítéssel, hóeltakarítással, minderről az üzemeltető Paksi Ipari Park Kft. gondoskodik csakúgy, mint a beléptetésről, hiszen az inkubátorházban sorompós beléptetés, recepció működik majd. A ház konstrukciója biztosítja az alacsony költségeket az ipari tevékenységet végző bérlők számára.

Fotó: Szaffenauer Ferenc

Az első lakók a használatbavételi eljárás lezárulta után, várhatóan október elején költözhetnek be, tájékoztatott dr. Sztruhár Sándor, aki kiemelte, hogy a Paksi Ipari Park Kft. célja, és önálló szervezetként a legfőbb feladata, hogy a már betelepült cégek működését segítse, illetve új, innovatív partnereket szervezzen be az egyre bővülő ipari parkba. Nem szabad megfeledkezni az induló, vagy épp a forráshiány miatt nehéz helyzetbe került vállalkozásokról sem, most különösen segíteni kell őket – ez hívta életre Pakson az inkubátorház-programot, tette hozzá a Paksi Ipari Park Kft. ügyvezetője. Igen fontos a projekt katalizátorhatása is, hangsúlyozta dr. Sztruhár Sándor. Ugyan a beruházás közvetlenül két fő részére teremt új munkahelyet, azonban közvetve Paks és környékének lakossága is munkahelyhez jut a betelepülő vállalkozások nyomán. Az inkubátorház révén a telephely létesítésére szánt pénzeszközöket vállalkozásuk működtetésére, fellendítésére tudják használni a vállalkozók. A beruházás az Új Magyarország Fejlesztési Terv Dél-Dunántúli Operatív Program keretében valósult meg. A projekt költsége 450 millió forint volt, melynek negyven százaléka uniós forrás. Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege közel 200 millió forint. Egy sikeres pályázatnak köszönhetően a paksi atomerőmű által létrehozott Duna-Mecsek Területfejlesztési Alapítvány is hozzájárult 40 millió forinttal az inkubátorház építéséhez. A kivitelező a bajai és szekszárdi építőipari cégek által e projektre létrehozott Paks 2011 Konzorcium volt.