Kerti munkákban segédkezett a Fidelitas

2012 az önkéntesség éve. Ennek kapcsán döntött Juhász Gábor – a Fidelitas paksi és Tolna megyei alelnöke – egy akció kezdeményezése mellett, amelynek célja, hogy a helyi fiatalok segítséget nyújtsanak olyan magányosan élő idős embereknek, akik számára gondot jelent a háztáji feladatok ellátása. A szervezetet Szinger Ferenc, a Paksi Nyugdíjasklub elnöke segítette azoknak az idős embereknek a felkutatásában, akik szívesen fogadták a szeptemberre esedékes őszi munkák kapcsán felajánlott támogatást. Már a szeptember eleji nyugdíjasklub gyűlésén akadt jelentkező, aki igényelte a segítséget, így aztán a szeptember 22-i hétvégén már három háztartásban tucatnyi fiatal szorgoskodott.

– Vannak olyan nyugati országok – például Írország vagy Nagy-Britannia – ahol a vidéki lakosság sokkal aktívabban kiveszi a részét saját közösségi életének alakításából. Ők felelősnek érzik magukat azért a helységért, ahol élnek, s nem az államtól várják el, hogy az élet minden egyes részét helyettük irányítsa. A társadalmi munka nem csak arra jó, hogy magunk alakítsuk a városunkat, hanem ez által jobban magunkénak is érezhetjük azt. Úgy vélem erre lenne szükség Pakson is, sőt országszerte. Ezen dolgozunk most – vallja a harmadéves joghallgató.

A résztvevőknek elsősorban kerti munkákban; ásásban, gyomtalanításban és fahordásban kellett segédkezniük. A munkának nem maradt el a jól megérdemelt jutalma sem. Agócs Jánosné, a Paksi Nyugdíjasklub egyik tagja forró gulyáslevessel és palacsintával köszönte meg az ifjúság munkáját. Ez az akció csak kezdete volt egy sorozatnak, árulta el lapunknak Juhász Gábor. A jövőben hasonló, karitatív jellegű rendezvények szervezésén munkálkodnak Pakson, amelyben továbbra is kiemelt szerepet játszik majd a nyugdíjasok támogatása, azonban más célcsoportokat is meg szeretnének szólítani.