NAV-tájékoztató a nyomtatványkitöltés jogi következményeiről

Az idei szabályozás szerint bővült a végrehajtható okiratok köre az egészségügyi szolgáltatási járulék kötelezettségét tartalmazó bejelentéssel. Miután az adózók által benyújtott adatlap végrehajtható okirat lett, a hivatal nem küld határozatot az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetési kötelezettségről, de összeszedtünk néhány példát, ami segíthet az eligazodásban.

A járulék fizetésére kötelezettek nagy része magánszemély, akik a jogszabályi előírásokkal általában nincsenek tisztában teljes körűen. Az egészségügyi szolgáltatási járulékfizetés terén a legtöbb problémát az okozza, hogy a magánszemélyek nincsenek tisztában bejelentési kötelezettségeikkel és azok határidejével. A bejelentkezésükhöz használt bejelentőlap kitöltési útmutatóját nem olvassák el, pedig az sok információt tartalmaz a járulékfizetési kötelezettséggel kapcsolatos tudnivalókról, tájékoztatta lapunkat Barlai Krisztina, a NAV Dél-dunántúli kirendeltségének sajtóreferense. Mivel a legtöbb esetben a járulékfizetés alóli kijelentkezés marad el, felsorolunk néhány példát, mikor is kell ezt megtenni: nyugdíjfolyósítás kezdő napját megelőző napon, külföldön történő biztosítással járó jogviszony létesítése esetén, vagy szociális rászorultságra tekintettel az ezt igazoló hatósági bizonyítvány kézhezvételét követő időszakban. A probléma az, hogy a lakosok már csak akkor szereznek tudomást kijelentkezési kötelezettségükről, amikor már felhalmozódott járulék és késedelmi pótlék tartozásáról kapnak értesítést az adóhatóságtól.

Az érintettek körében az is problémát okoz, hogy a járulékfizetésre kötelezettek vitatják a fizetési kötelezettséget: például a külföldön élő feleségek, akik a külföldön biztosított férjük jogán jogosultak ugyan külföldön egészségügyi alapellátásokra, de nincs biztosítási jogviszonyuk, vagy azok a személyek, akiknek szociális rászorultságát nem állapították ugyan meg, de minimális jövedelmükből képtelenek a havi 6.390 forint összegű járulék megfizetésére.

Az új szabályozás nagymértékben egyszerűsítette a járulékfizetési kötelezettség rendezését, de továbbra is érdemes részletesen tájékozódni, hívja fel az olvasók figyelmét cikkünkön keresztül a szakértő.