Paks a legtehetősebb települések között

Paks és Tiszaújváros is bekerült az öt legtehetősebb település közé, derül ki a GfK Piackutató Intézet vásárlóerőről szóló tanulmányából. A kutatás idei eredményei szerint Magyarországon ma az egy főre jutó, évente elkölthető jövedelem 4884 euró, egynegyede annak az összegnek, amellyel egy átlag osztrák egy évben gazdálkodhat.

A vásárlóerő az adózás után egy főre jutó, rendelkezésre álló, elméletileg elkölthető jövedelmet jelenti (beleértve bármilyen állami juttatást). A számítás alapjául a személyi jövedelemadó bevallásból származó adatok, a társadalmi transzferekkel kapcsolatos statisztikák és a gazdasági intézetek előrejelzései szolgálnak. A totál vásárlóerő értékei azt az elméletileg elkölthető jövedelmet tükrözik, amelyet a lakosság fogyasztásra, illetve az állandó havi kiadásokra fordít, úgy mint lakbér, közműdíjak, jelzáloghitel, magánnyugdíj-pénztári befizetés és egészségbiztosítás, továbbá rekreáció, illetve közlekedés.

GfK a Vásárlóerő Tanulmányt minden évben 42 európai országra vonatkozóan készíti el, de a felmérés adatai egészen a települések, illetve a postai irányítószámok szerinti körzetek szintjéig állnak rendelkezésre.

Ez alapján idén az ezer főnél nagyobb népességű települések rangsorában (Budapest nélkül) az első helyen Telki végzett, utána Csopak és Üröm, majd Paks következik negyedikként. Tiszaújváros a legújabb mérések szerint az ötödik helyet foglalja el a legtehetősebb települések listáján.