A múzeumok jövőjéről tanácskoztak

A múzeumok jövőjéről, túlélési praktikáiról szólt az a kétnapos szakmai konferencia, amelyet az atomerőmű vendégszeretetét élvezve Pakson rendezett a Pulszky Társaság – Magyar Múzeumi Egyesület. A találkozón olyan gyakorlatokat és elképzeléseket ismerhettek meg a résztvevők, amelyek a múzeumok létjogosultságának igazolásában segítenek. Ez, mint Deme Péter elnök mondta, elengedhetetlen, mind a fenntartóknak, mind a közönségnek igazolni kell a múzeumok létjogosultságát. Ennek érdekében a tudományos munkát nem elfeledve nyitni kell az intézményeknek a turizmus felé, a múzeumpedagógia felé – állapították meg A határok feszegetése mottóval rendezett szakmai programot. Az ezt záró kerekasztal-beszélgetésen, ahol Csorba László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója úgy vélekedett, hogy a múzeumi szakmában ma már nyilvánvaló és elfogadott, ha egy múzeum látogatóbarát, a döntéshozók körében viszont nem annyira. Az igazgató szerint a múzeumok és az iskolák számára „összenövés” elkerülhetetlen; de a diákok mellett az idősebb korosztály fogadására is fel kell készülni, mivel a társadalom elöregedése a kultúra iránt fogékony aktív nyugdíjasok megjelenésére lehet számítani.

A keszthelyi Balaton Múzeum igazgatója, Havasi Bálint annak a véleményének adott hangot, hogy a múzeumpedagógus lehessen egyes iskolákban a tantestület része. Mint elmondta, a turizmus terén is aktívabbá kell válniuk. E téren kézzelfogható eredményekről is beszámolt, mint mondta, foglalkozásaikkal a környék szállodáiból is vonzanak családokat a Balaton Múzeumba. E. Csorba Csilla, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója is a turizmussal való szorosabb kapcsolódás szükségességéről beszélt. –Tudatosítanunk kell, hogy mit nyújtanak a múzeumok a hozzánk érkező külföldieknek, mert az nem igaz, hogy minden turista csak wellness-szolgáltatásokra vágyik – húzta alá.

Deme Péter összegzése szerint a tanácskozás megerősítette, hogy múzeumok tudományos gyűjteményeken alapuló tevékenysége kiterjed a múzeumpedagógia, a kiállítások bemutatása, felnőttképzés területére is. A konferencián a küszöbön álló újabb fenntartóváltás is terítékre került. Mint az elnök lapunknak elmondta, év elején a megyei múzeumok – a kormányzat akaratából – állami fenntartásba kerültek. 2013. január 1-jén ugyancsak kormányzati szándék alapján, néhány kivételtől eltekintve, a megyejogú városok lesznek a fenntartók. E témában megismertek a múzeumi vezetők néhány olyan kismúzeum, köztük a paksi gyakorlatával, amelyek eddig is önkormányzati fenntartásban működtek.