Félidőben – Barnabás István

Hegy és völgy – egy körzet, kétfajta táj. Itt található a város egyetlen Duna-parti sétánya, két fontos iskolája és több jelentős műemléke. Immár tizenöt éve él itt a választási ciklus félidejében induló sorozatunk első szereplője, Barnabás István, az egyes választókörzet képviselője.

Fotó: Kövi Gergő

Gyarapodott az elmúlt két évben, és a ciklus végéig várhatóan tovább fejlődik az egyes körzet; az infrastrukturális beruházások mellett több, a lakosság komfortérzetet javító kisebb átalakítás is történt és történik: új padok kerülnek a Rókus és a Petőfi utcába és az Öreghegy utcai lépcsősornak köszönhetően kényelmesebbé vált a Malomhegyre gyalog hazajárók élete. Immár ebben a körzetben van a lakótelepi után a város legjobb minőségű úthálózata, az öreghegyi utak 80%-a jó állapotú, a völgyekben futó utcák közül a Kömlődi, valamint a Haladás utca vár felújításra. Mindkét utca korszerűsítése szerepel az önkormányzat tervei között, amint a csapadékvíz-elvezetéssel kapcsolatos problémák megoldódnak, elindulhat felújításuk, tájékoztatott Barnabás István. A Hidegvölgy utcai záportározóhoz hasonló műtárgy építését tervezik mindkét helyen: a Haladás utcában várhatóan tavasszal indulhat a kivitelezés. A Kömlődi utcában megtörtént a felmérés, hamarosan elkezdődik a terület megvásárlása, majd indulhat a tervezés, az engedélyek beszerzése. A folyamat hosszadalmas, itt legkorábban 2014-ben épülhet meg a záportározó.

Az átgondolt várospolitikának köszönhetően a fejlettséget, kiépítettséget tekintve ma már egyre inkább eltűnnek a különbségek a körzet egyes részei között csakúgy, mint a városrészek között, mondta el Barnabás István, aki tagja volt az első szabadon választott képviselő-testületnek. Néhány év kihagyás után immár a negyedik választási ciklusban vesz részt az önkormányzat munkájában. A Polgári Összefogás frakció nyugodt körülmények között, politikai vitáktól mentesen vezeti a várost immár hatodik éve, fogalmaz. Ez a második ciklus, amely alatt szilárd többség birtokában lehet vezetni a várost, minden döntés a frakcióüléseken és bizottsági megbeszéléseken született egyeztetések után lesz végleges, valamennyi körzet érdekeit figyelembe véve, mondta el a képviselő. Az egyes körzetekkel kapcsolatos tervekről a költségvetés elkészítésének időszakában döntenek, rangsor készül, minden érdek érvényesülhet az egyéni és a listás képviselők kérései alapján. A jelenlegi ciklus érdekességét az adja, teszi hozzá Barnabás István, hogy egy kicsit olyan, mintha ismét a rendszerváltás korában dolgoznának, mert annyi téren változik a jogszabályi környezet. Ez nagyban kihat a paksi közéletre, politikára is. E változások függvénye az is, mi lesz a körzet intézményeivel. Paksnak az a szándéka, hogy a teljes intézményi hálózatot megtartsa saját kezelésben. Az egészségügyi létesítményeket szeretnék minél kevesebb helyszínen, a Táncsics Mihály utcai központi rendelőintézetben kialakított színvonalon működtetni, így a tüdőgondozó az új Gyógyászati Központ átadása után a Táncsics utcába költözik, a Deák Ferenc utcai rendelőintézet sorsáról még nem született végleges döntés.

A döntés-előkészítések során jelentős feladat hárul a képviselő-testület szakbizottságaira. Barnabás István a gazdasági bizottság elnökeként és a humánpolitikai bizottság tagjaiként vesz részt ebben a munkában. A gazdasági bizottság önálló jogkörrel rendelkezik, a fejlesztési céltartalék felhasználásáról is dönt. A körzetet érintően legutóbb a Gárdonyi-kilátó alatti támfal szervizútja szerepelt napirenden, amit a támfal alatt lakók kérésére megszüntettek. Ezzel és a védőkorlát áthelyezésével megszűnt a balesetveszély, és a partfal alatt élők nyugalma is jobban biztosított, tudtuk meg a grémium elnökétől.
Reálisan megvalósítható célok eléréséért szeretnék dolgozni, ígérte Barnabás István 2010-ben. Az egyik akkori nagy terv azóta megvalósult: európai uniós támogatással, mintegy 300 millió forintos beruházásban elkészült a Deák Ferenc utcai támfal. A Deák ház felújítása is célként fogalmazódott meg a választások évében, a megvalósítására több pályázaton is keresett már forrást a város, jelenleg egy félmilliárdos pályázat van folyamatban, amellyel egy 900 milliós projekt készülhetne el. A helyi turizmus fellendítését célzó elképzelés része a Városi Múzeum átköltöztetése, a Deák ház megújítása és egy klímatörténeti múzeum kialakítása.

A Szentháromság tér forgalmának átalakítására is elkészült a koncepció. Ez alapján a város megvásárolta a sarki kisbolt épületét, amelyet lebontva, ún. félkörforgalom kialakításával áthelyezhető lenne a forgalom az iskola előtti útról. A tervek elkészültek, a munkálatok indításához forrásokra van szükség. Amint ez rendelkezésre áll, indulhat az építés csakúgy, mint a Dózsa György úton, amelynek felújítását két ütemben kívánja folytatni a képviselő-testület. Ha az anyagi források rendelkezésre állnak majd, akkor 2014-ig elkészülhet a Kereszt utca és az Erzsébet Nagy Szálloda közötti szakasz, majd ezt követően – várhatóan a következő ciklusban – a Deák Ferenc utca újulhat meg.