Közeleg a nitrát adatszolgáltatás leadási határideje

Közeleg a nitrát adatszolgáltatás leadási határideje, az időpont december 31-e. Adatszolgáltatási és nyilvántartási kötelezettsége a következő termelőknek van:

– Akik a háztartás igényeit meghaladó mértékben folytatnak állattartást (vegyes állattartás esetében öt számosállat, baromfi esetében három).

– Mindenki, aki állattartással nem foglakozik, de mezőgazdasági tevékenysége során nitrátérzékeny területen gazdálkodik, ez alól kivételt képez a belterület.

A fent említett gazdálkodóknak a gazdálkodási évre vonatkozóan (szeptember 1. és az azt követő év augusztus 31. között) folyamatos nyilvántartást kell vezetnie a tápanyag-gazdálkodásra, trágyázásra, parcellaművelési adatokra, valamint állattartásra vonatkozóan. Ezekről adatot kell szolgáltatnia a gazdálkodási évet követő december 31-ig a mezőgazdasági tevékenység helye szerinti illetékes talajvédelmi hatóságnak: Tolna megyében a Tolna Megyei Kormányhivatal Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságánál (7100 Szekszárd, Keselyűsi u. 7.,levelezési cím: 7101 Szekszárd, Pf.:104) kell számot adni a nyilvántartásról. A nitrátérzékeny blokkok beazonosításához, valamint az adatlap értelmezésében a kamarai tanácsadók és a falugazdászok nyújtanak segítséget a gazdálkodóknak.

Idén a múlt évhez hasonlóan az adatszolgáltatás teljesíthető elektronikusan is. A határidő ebben az esetben is december 31., azonban ehhez saját ügyfélkapu regisztráció szükséges. A megfelelő elektronikus nyomtatványok és a szükséges nyomtatványkitöltő program letölthető a www.nebih.gov.hu honlapról. Az adatszolgáltatással kapcsolatban Pakson Bán Bálint Géza agrárkamarai tanácsadót kereshetik a 06/30-286-8745-ös mobilszámon vagy szerdán és csütörtökön a Tolnai út 2-es szám alatt a Tolna Megyei Agrárkamara irodájában.