Félidőben – Bordács József

Fotó: Kövi Gergő

A hármas választókörzet a város nyugati kapuja. A Fehérvári út kivételével nyugodt, családi házas övezet, melynek csendjét egy-egy élvonalbeli labdarúgó-mérkőzés vagy utcabál zaja veri csak fel néha. A körzet képviselőjét, Bordács Józsefet a végrehajtott fejlesztésekről és a tervekről kérdeztük.

Bordács József a kilencvenes évek végétől dolgozik a közéletben a paksi Fidesz-csoport tagjaként, a ciklust megelőző négy évben a megyei önkormányzatban tevékenykedett. Jó tanulóidő volt, vallja, így 2010-ben úgy döntött, hogy lakóhelyén, a hármas választókerületben is tenni akar a közért. A nyugodt, családi házas övezetben nagyon jó a közösség, sok család több generáció óta él itt. Egyre több a fiatal is, sorra épülnek az új házak, mindannyiuk igényeit figyelembe véve kell dönteni a körzetben tervezett fejlesztéseknél.

A képviselő munkájában nagy segítség az évenként megrendezett lakossági fórum, ahol visszatérő téma a körzet útjainak, járdáinak állapota. Ezek minőségének javítása a legnagyobb feladat, mondja Bordács József. A választási ciklusban a Toldi utcában épült új út. A város egyik legszebb fekvésű utcájában korábban sokhelyütt szilárd burkolat sem volt, mára viszont elég széles az út a kétirányú forgalom lebonyolítására, az építkezés során a kapubejárókat térkövezték és a csapadékvíz-elvezetést is megoldották. Ez utóbbi a Dobó utcában is megtörtént: zárt rendszerűvé alakították a nyílt árkot. A tervek szerint a csapadékvíz-elvezetés korszerűsítésére a közeljövőben a Mező utcában is sor kerül. Az Ősz utcai présháztulajdonosok kérésére ivóvíz-gerincvezeték épült az utcában, biztosítva a rákötés lehetőségét a gazdáknak, hogy komfortos körülmények között készülhessenek a borok, folyhassanak a rendezvények. Több, nagy volumenű útfelújításra nem volt keret az elmúlt esztendőben, tájékoztat a képviselő, idén ugyanis jelentős forrásokat fordított az önkormányzat a város minden lakosát érintő fejlesztésekre: épül az új hulladéklerakó, előkészítés alatt áll az új szennyvíztisztító telep, hamarosan átadják a gyógyászati központot és az erdei iskolát, említ néhányat a nagyberuházások közül. Az útprogram 2013-ban folytatódik, a körzetben ez biztosan érinti a Kinizsi utcát, készülnek a tervek a faltól falig korszerűsítésre. Az elképzelések között szerepel több rossz állapotú utca (Fecske, Pacsirta, Mező, Imre, Retek) felújítása is, ennek a városi ütemterv és a források rendelkezésre állása határozza meg az időpontját.

Az egyik legnagyobb megoldandó probléma a hármas körzetben a nagy forgalmat bonyolító Fehérvári út rossz állapota. – Bár állami tulajdonú az út, mindent megteszünk, hogy minél előbb korszerűsödjön. Egyelőre a közútkezelőnek nincs erre pénze – tudtuk meg a képviselőtől. – Az egyeztetéseknek köszönhetően a legbalesetveszélyesebb süllyedéseket az ősz folyamán kijavították, ez a munka a Széchenyi térig folytatódik – tette hozzá Bordács József, aki elmondta azt is, hogy a körzetben több utcában javították az útburkolatot a kátyúzásra elkülönített keretből. Így történt ez a Péter utcában is, ahol az út alatt húzódik a Boc-hegyi víztározó töltővezetéke. Az önkormányzat tervei szerint, amint ezt korszerűsítik, a burkolat is megújul.

A környezet szebbé tétele, az itt élők komfortérzetének javítása is célként fogalmazódott meg Bordács József 2010-es programjában. Ennek megfelelően több helyre bokrok, fák, virágládák, hulladékgyűjtők és padok kerültek ki, a Fehérvári úton és a Virág utcában évente bővült a pihenőhelyek száma. A komfortérzetet javítja az is, hogy Pakson, más településektől eltérően, a szelektív hulladékgyűjtő szigetek létesítésén túl közterületi hulladékgyűjtő helyeket is kialakítottak, ahol a lakosság a hétvégi nagytakarítás vagy a lomtalanítás során összegyűlt szemetet ingyen elhelyezheti. Az egyik ilyen lerakóhely a Fehérvári úton van, melyet lebetonoztak, körbekerítettek és bővítettek a körzet képviselőjének kérésére.

Az efféle fejlesztéseket minden esetben egyeztetések sora előzi meg, a döntések a frakcióüléseken születnek meg, a képviselő-testületi ülések ezért csendesebbek, mondta el Bordács József, aki hozzátette, a döntések előkészítésében nagy feladat hárul a szakbizottságokra. Bordács József a városépítő bizottság tagjaként és a közbiztonsági, ifjúsági, sport- és esélyegyenlőségi bizottság elnökeként vesz részt ebben a munkában. Négy, egymással igen összefonódó területet felügyel az általa vezetett grémium, és elmondható, hogy egyik területen sincsenek problémák, állandó a fejlődés. A közbiztonság kapcsán a képviselő kiemelte a térfigyelőkamera-rendszert, amely a jövőben tovább bővül, hozzájárulva a nyugodt, biztonságos, kisvárosi légkörhöz. A rendőrkapitányság és az önkormányzat között egyébként szoros az együttműködés, a város anyagi támogatást nyújt a kábítószer elleni védekezéshez és a hétvégi rendzavarások megakadályozásához.
A körzetben van Paks egyik kiemelt jelentőségű sportlétesítménye: a PSE Fehérvári úti sporttelepe. Az MVM Paks labdarúgócsapatának otthona folyamatosan fejlődik. – Büszkék lehetünk arra, ami itt az elmúlt 6-8 évben lezajlott. A siker közös, hiszen az MVM és a város egyaránt támogatja ezt a projektet. Néhány hete egy 50 millió forintos pályázati sikerről kaptunk hírt, és arról is, hogy az állam stadionrekonstrukciós programjában Paks is felkerült a támogatandók listájára. A sporttelepen jövőre a tervek szerint az ökölvívócsarnok is megújul – tájékoztatott a képviselő.

Fotó: Kövi Gergő

Bordács József nem csupán a testületben tevékenykedik a közért. Tagja a helyi közbeszerzési tanácsnak, a Paksi Sportegyesület elnökségének és a Mezőföldvíz Kft. felügyelőbizottságának. 2007-től a Fidesz helyi szervezetét irányította, 2010 óta tagja a Fidesz Munkás és Alkalmazotti Tagozat országos választmányának, 2011-től a szervezet Tolna megyei elnöki tisztét is betölti. – Minden munkám összefügg és segíti egymást, hozzájárul ahhoz, hogy minél többet tegyek a paksiakért, hozzájárulhassak a város és a hármas körzet fejlődéséhez – fogalmazott a képviselő.